Woning verkopen? Kies 'n stylist met keurmerk

7 maart 2012 om 12:18 door José Schellekens
Woning verkopen? Kies 'n stylist met keurmerk

Er is een jaar hard aan gewerkt en nu is het er eindelijk: een keurmerk voor vastgoed- en interieurstylisten, compleet met de website www.keurmerkstylist die een dezer dagen wordt gelanceerd.
Let op, bij stylisten gaat het om twee verschillende beroepen die nogal eens door elkaar worden gehaald. Een verkoopstylist maakt – meestal in opdracht van een makelaar - een te koop staand huis klaar voor de verkoop. Dat wil zeggen dat de stylist met een relatief klein budget een optimaal resultaat moet zien te bereiken. Potentiële kopers willen zich bij wijze van spreken al in het huis zien wonen. Ook willen ze ‘door de inrichting heen kunnen kijken’ en niet overal aanlopen tegen privédingetjes en een afwijkende smaak van de bewoners. Gelukkig is een goede stylist een kei in het opruimen, het schuiven met meubels en het opleuken van een interieur met trendy accessoires. Belangrijk is dat de woning een breed publiek aanspreekt.

Een heel verschil met een interieurstylist, die uitsluitend te maken heeft met de smaak van de bewoner. Die bewoner wil waarschijnlijk nog heel lang in zijn huis blijven zitten. Dus de creatieve ideeën van de interieurstylist tellen mee.
Het feit dat iedereen, ongeacht opleiding en ervaring, zich verkoopstylist mag noemen is menig door de wol geverfd stylist een doorn in het oog.

Ingrid van der Aa van het TrainingsCentrum Verkoopstyling en Woningpresentatie vindt dat goed opgeleide, professionele verkoopstylisten marketeers moeten zijn. “Ze kijken naar de verkoopkansen van een woning. De interessescore moet 100 procent zijn.”
Door de wildgroei die de laatste jaren is ontstaan wordt het steeds moeilijker om uit al die zelfbenoemde stylistes een goeie te kiezen. Dat vond brancheorganisatie CRISP ook en daarom ontwikkelde ze twee aparte, onafhankelijke keurmerken: een voor interieurstyling en een voor verkoopstyling. Om het keurmerk te mogen voeren worden de stylistes door een onafhankelijke commissie kritisch getoetst op hun ervaring, competenties en portfolio.

Interieurstylist en boegbeeld van CRISP Marie-Gon Vos is blij dat het keurmerk er nu is. “Het is een waarborg van kwaliteit en professionaliteit van de interieur- en verkoopstylist. En het onderscheidt de professionele stylist van de hobbyisten.”

 In de loop van dit jaar zullen alle verkoop- en interieurstylisten die zich opgeven om het keurmerk te halen worden beoordeeld. De eerste beoordelingen zijn eind maart.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d