Opleiding kiezen zo makkelijk nog niet

15 maart 2012 om 13:34 door Mirthe Diemel
Opleiding kiezen zo makkelijk nog niet

Lees je goed in
Is er een opleiding of vakgebied waar jouw interesse naar uitgaat? Zoek op internet naar scholen of universiteiten die deze opleiding aanbieden. Bij veel onderwijsinstellingen staat een omschrijving van de studie op de website en voor meer inhoudelijke informatie zijn er brochures. Voor echte twijfelaars is de Keuzegids een uitkomst. Deze onafhankelijke gids beoordeelt en vergelijkt de kwaliteit van opleidingen op elk niveau. Ook handig: bij iedere opleiding staat vermeld wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Ga kijken

Je zult de sfeer van een opleiding niet proeven door achter de computer te blijven zitten. Ga erop uit! Ieder jaar organiseren scholen en universiteiten open dagen, waar je kennis maakt met het gebouw en spreekt met docenten én studenten. Vaak worden er ook lezingen en workshops gegeven. Toch nog twijfels na deze dag? In dat geval kan een meeloopdag uitkomst bieden, waarbij je proeflessen kunt volgen. Vraag daarnaast aan een zus/neef/buurjongen/vriendin die dezelfde opleiding al volgt of je ‘undercover’ mee mag om een hoorcollege bij te wonen. Geen mooimakerij en praatjes van docenten. What you see is what you get.

Vraag het de decaan
Al op je middelbare school bereid je jezelf voor op een vervolgopleiding. Toch kan het behoorlijk lastig zijn om een juiste keuze te maken. Een decaan of studieadviseur weet veel af van verschillende opleidingen, welke er op je profiel aansluiten en of de opleiding bijvoorbeeld theoretisch of praktisch is ingericht. Vaak geeft het al nieuwe inzichten door met iemand te praten die er verstand van heeft.

Beroepskeuzebureau
Niet alleen voor studenten maar ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken, kan een beroepskeuzebureau uitkomst bieden. De meeste bureaus houden een intakegesprek en nemen verschillende soorten tests af. Ook breng je jouw opleidingsvoorkeuren in kaart. Tijdens dit traject is er continu begeleiding en advies waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken.

Klaar voor de test…
Als je helemaal geen idee hebt wat je wilt gaan studeren, is het handig om in ieder geval te weten in welke hoek jouw interesses liggen. Een test kan je daarmee op weg helpen. Op internet zijn er verschillende sites met testen, zowel betaald als gratis. Misschien rolt jouw droomstudie er niet gelijk uit, maar krijg je wel inspiratie om verder te zoeken via bovenstaande tips.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d