Ontdekkingstocht in ‘t Midden-Oosten

27 maart 2012 om 10:33 door Yvette Bax

Dubai
Alles is groot en luxe in Dubai. Je vindt er wolkenkrabbers, reusachtige shoppingmalls (zelfs met indoor skibaan), kunstmatig aangelegde eilanden, grote dure auto’s met bijbehorende passagiers én je kunt er dag en nacht feesten. Het is kitsch en ongelooflijk over de top, maar daardoor wel zeer vermakelijk. In Dubai woont nog maar 6 procent ‘locals’ (met de nationaliteit van de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai een deelstaat van is), de overige bewoners zijn goudzoekers uit de rest van de wereld. Daardoor zou je bijna vergeten dat je in een moslimland met strenge regels zit. Maar in Dubai mag je niet de hand van je geliefde vasthouden op straat en is het wenselijk je schouders en knieën te bedekken. Een idee van de Dubaiaanse wetgeving: vechten op straat? Alle betrokkenen worden zonder pardon voor 23 dagen in de gevangenis opgesloten. Seksen in het openbaar? Een Engels stel - woonachtig in Dubai - werd na een vrijpartij op het strand de bak in gegooid, en vervolgens zijn de twee het land uitgezet (en ze mogen er nooit meer in). Door rood rijden levert een boete van maar liefst 2000 euro op.

Spic-en-span
Alcohol nuttigen is voor moslims ook verboden, en is daarom alleen verkrijgbaar in hotels. Juist, de reden waarom alle bars en clubs gevestigd zijn in de hotels. Al met al is het uitgaanspubliek in Dubai behoorlijk gemixt. De enige voorwaarde is: dof jezelf op. Zeker als je bijvoorbeeld bij een Club Armani Privé naar binnen wil stappen. Deze club, te vinden in het Armani Hotel (in de voet van de hoogste toren ter wereld: de Burj Khalifa), is dé place to be. Heel jong, hot, hip en happening Dubai staat er op de dansvloer en aan de bar. En daar voel je je niet op je gemak met je outfit van die middag nog aan.
Deze les geleerd bezochten we een paar avonden daarna Club Trilogy: een drie verdiepingen tellende flashy club inclusief rooftopbar (te vinden in het Madinat Jumeirah hotel), met ons paasbeste tenue aan. En pas toen voelden we ons niet meer underdressed. Want iedereen ziet er werkelijk spic-en-span uit, zowel het jongere als het oudere publiek. Mensen hebben er geld en dat laten ze graag zien ook. Alleen tijdens de Parijse fashionweek zie je meer Chanel, Louis Vuitton en Prada-outfitjes voorbij komen.
Een behoorlijk contrast met de eerder genoemde ‘kledingvoorschriften’ dus, die in de rest van het Midden-Oosten wel gelden, maar waar men zich in Dubai weinig van aantrekt. Waarschijnlijk is iedereen er inmiddels wel gewend aan de (tja, toch voornamelijk) Engelse vrouwelijke expats die er nu eenmaal erg graag kortgerokt en met diep decolleté bijlopen…

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d