Busparkeerplaats op Damrak blijft een chaos

22 maart 2012 om 09:47 door Anne-Fleur Pel
Busparkeerplaats op Damrak blijft een chaos

De chaotische situatie bij de touringcarhalte aan het Damrak blijft. Aan de vooravond van het toeristenseizoen hebben twee grote spelers binnen de touringcarbranche zich financieel teruggetrokken uit het stewardproject. Amsterdam Centrum is hier niet blij mee. Zij wilden de helft van de 110.000 euro bijdragen voor een ordelijke halteplaats. “Mondeling beloofden Lindbergh en Tours & Tickets om mee te doen, maar later veranderden ze van mening”, zegt voorzitter Guus Bakker van bedrijvenvereniging Amsterdam City. “Ze vonden dat het plan hun belangen niet dient en wilden er extra opstapplaatsen bij. Aan dat verzoek kon de gemeente niet voldoen.” Van te voren hadden alle bedrijven afgesproken dat iedereen mee moest doen. Zo niet, dan ging het plan niet door. “Dat is dus erg jammer, want een eerdere pilot liet zien dat de verkeerschaos op het Damrak kon worden opgelost.” Bakker denkt niet dat het project er nog komt. “Het had vandaag moeten starten, want vandaag gaat de Keukenhof open. Het is onmogelijk om alles nu op poten te zetten.”

Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren (Centrum) is teleurgesteld. “Ik ben hier erg verdrietig over,” zegt ze. “Eigenlijk moet de branche het project zelf betalen. Toch hebben wij gezegd: we betalen nog één keer mee. Ik had de indruk dat we een goede deal hadden, maar blijkbaar denkt de branche daar anders over. Maar ik blijf bereid om mijn deel van de deal na te komen.”
Directeur Henk Phillip van Tours & Tickets laat namens zijn bedrijf en Lindbergh weten dat zij het project niet hebben getorpedeerd. “De zaak ligt genuanceerder, want andere spelers hebben ook hun medewerking niet toegezegd. We willen graag met het stadsdeel in gesprek blijven en hopen dat het project er alsnog komt.”

Het zag er afgelopen voorjaar allemaal nog zo mooi uit: bij wijze van proef werden op het Damrak stewards ingezet die de chaos bij de opstapplaatsen van de bussen moesten regelen. Met succes stuurden ze wildparkeerders weg en dwongen ze buschauffeurs om kort te stoppen. De opstapplekken werden beter benut en de verkeerssituatie werd een stuk veiliger. Na afloop spraken stadsdeel, excursiebedrijven, rederijen en andere ondernemers met elkaar af om een echt project aan te gaan. Dit jaar zouden de stewards er het hele toeristenseizoen zijn en ook ’s avonds werken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d