Bevoelbare rokerslong ontmoedigt peukdrang

29 maart 2012 om 09:23 door Ellen Waaijer
Bevoelbare rokerslong ontmoedigt peukdrang

“Kijk, het zijn allemaal rokers!” Een bezoeker van Body Worlds valt het na Stivoro’s rokerslong gelijk op dat haast alle tentoongestelde lichamen de kenmerkende grijs-zwarte longen hebben. Sinds het begin van de expositie vinden schoonmakers pakjes sigaretten bij de rokerslongenvitrine. En ook op de speciale Stoppen met rokendag laten bezoekers veel pakjes achter na de confrontatie met een zwarte long.
“Sommigen zijn wat terughoudend”, vertelt Soraya van Body Worlds. Zij beheert vandaag de geplastineerde rokerslong waar bezoekers van de menselijk lichaam-tentoonstelling naar hartenlust aan mogen voelen. Ondertussen legt ze uit dat het tot tien jaar duurt voor de longen van een roker weer helemaal schoon zijn. Omdat meerokers minder rook binnenkrijgen, ‘15 procent van de teer komt in de lucht’, duurt het herstel bij hen iets minder lang.

“Maar acht uur in een rookomgeving zitten, staat gelijk aan zelf vijf sigaretten roken”, zegt Miriam van Dam van Stivoro. Zij laat bezoekers in een pijpje blazen om de koolmonoxide in de longen te meten. Op nul uitkomen lukt vandaag bijna niemand, weet Van Dam. “Amsterdam is nou niet een van de schoonste steden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d