Zwalken door de wereld van beroemde schrijvers in Dublin

28 februari 2012 om 11:31 door Johanna Thomas-Corr
Zwalken door de wereld van beroemde schrijvers in Dublin

Als jouw idee van vakantie vieren is dat je op zoek gaat naar de plekken waar grote schrijvers hun vrije tijd doorbrachten en dat je rondsnuffelt in tweedehands boekenzaken, dan ben je een loser. Maar er is goed nieuws voor je: Dublin. In deze prachtige stad, waar de geest van menig schrijver rondwaart, is een overschot aan kleine boekhandels en rebellerende schrijvers. Het geschreven woord is er even sterk vertegenwoordigd als de hang naar het drinken van Guinness.

Leer de schrijvers kennen…
Je begrijpt niets van de mensen in Dublin als je niets weet van de meest vooraanstaande literaire figuren van de stad. En daarvan zijn er genoeg. Wat te denken bijvoorbeeld van Jonathan Swift. Zijn meesterwerk Gulliver’s Travels heeft hem gebombardeerd tot een voorname promotor van Dublin. Swift schreef in de achttiende eeuw een controversiële satire – A Modest Proposal – waarin hij zonder schaamte voorstelde om baby’s op te eten als een oplossing voor de hongersnood in Ierland. Aan het begin van de twintigste eeuw zorgde Dubliner James Joyce voor veel opschudding met zijn eperimentiële werk Ulysses, waarin hij onder meer aan de haal gaat met de mythologische geschiedenis en seksuele fantasieën.
De beste manier om meer te weten te komen over de schrijvers en dichters van Dublin is via de zogeheten Literary Pub Crawl. Professionele acteurs nemen je daarbij mee op een verhaalrijke wandeltocht door de stad en schromen niet je daarbij toe spreken in rijm, in zang en vol drama. Ook is tijdens de tour aandacht voor toneelschrijvers als Oscar Wilde, Samuel Beckett en dronkaard Brendan Behan.

...en drink er eentje
Uiteraard kun je over de amibities, worstelingen en fatale fouten van de schrijvers alleen maar goed filosoferen tijdens het drinken van een Guinness in de beste drankholen van Dublin. Tours beginnen er om half acht ’s avonds (dublinpubcrawl.com). Hoewel de rondleiding niet langs Trinity College gaat, is het wel de moeite daar even langs te wippen. Je vindt in de universiteit namelijk The Book of Kells, een vernieuwend manuscript uit de Middeleeuwen.

Maar niet alles is oud. Ierland heeft veel prijswinnende auteurs voortgebracht, zoals de komische Roddy Doyle en Anne Enright. Schrijvers die vandaag de dag nog altijd werken publiceren, zijn onder anderen Colm Tóibín, William Trevor en Colum McCann. Sommige schrijvers maken dit jaar hun opwachten bij het Dublin Writers’ Festival, dat van 4 tot 10 juni wordt gehouden in de stad. Ook Tóibín, schrijver van boeken als The Blackwater Lightship en The Master zal er waarschijnlijk zijn. Wie hem zoekt, kan hem overigens meestal vinden in de tuinen van Merrion Square. steden niet zult tegenkomen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d