Zonder techniek ziet wereld er anders uit

13 februari 2012 om 09:36 door Ilja Post
Zonder techniek ziet wereld er anders uit

Rens Nagtzaam, manager van Metalent, weet het zeker. Zonder techniek zou de wereld er heel anders uitzien. “Dan staan we letterlijk in onze blote kont. Daar kun je lacherig over doen”, bromt hij. “Maar er is geen woord van gelogen. Technici, onder meer in de metaal en metalektro, zijn hard nodig. Maar, en daar knelt de schoen, jarenlang kozen jongeren liever voor een kantoorbaan dan één waarbij je met je handen werkt.”

Metalent, een scholingspool voor de metaalsector, tracht daar verandering in te brengen. Bijvoorbeeld door vmbo-leerlingen, nog vóór ze hun beroepskeuze maken, te interesseren voor een carrière in de metaal. “De metaalsector kampt met een imagoprobleem”, aldus Nagtzaam. “Mensen denken nog altijd dat het een zwaar, vies en eentonig beroep is. Door gastlessen op scholen te verzorgen, proberen wij dit vooroordeel weg te nemen. Metaalbewerking is juist enorm uitdagend. En omdat er nog altijd een tekort is aan goede monteurs, lassers, pijpfitters, enzovoorts, liggen de opleidingsplaatsen met salaris voor het oprapen.”

De ‘koninklijke route’, noemt Nagtzaam de betaalde opleidingen die hij aanbiedt. “Je kunt na school gaan vakken vullen. Of tegen vergoeding een vak leren, waar je ook later nog wat aan hebt. Voor de duur van je opleiding word je door Metalent betaald, begeleid en met raad en daad bijgestaan. We richten ons daarbij op leerlingen die klaar zijn met hun vmbo-opleiding en geïnteresseerd zijn in metaalbewerking. Volg je een dagopleiding en ben je op zoek naar een leuke, zinvolle stage? Ook dan kun je bij ons terecht. Wil je overstappen vanuit een andere opleiding of sector, en heb je een mbo-diploma of gelijkwaardig, dan kan dat natuurlijk ook.”

Twee jaar geleden opgericht, heeft Metalent intussen vijftig leerlingen in dienst. Gemiddeld werken ze drie tot vier dagen bij een opleidingsbedrijf. De rest van de week volgen ze les bij een onderwijsinstelling. Metalent, actief in de regio’s Rijnmond en Drechtsteden, werkt daarvoor nauw samen met allerlei ROC’s en bedrijven.

“Bang dat ze na hun opleiding niet aan de bak komen, hoeven de jongeren niet te zijn”, zegt Nagtzaam. “Vaak worden leerlingen na hun studie aangenomen door het opleidende bedrijf. Gebeurt dat niet, dan koppelen we hen aan een ander bedrijf. We zorgen altijd voor een baan die bij je past. Bovendien helpen we je om jezelf verder te ontwikkelen binnen de metaal. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een vervolgopleiding of aanvullende cursussen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d