Zierikzee: 'hoofdstad' van Schouwen-Duiveland tijdens wintertijd in ruste

17 februari 2012 om 10:18 door Jeroen van Wieringen
Zierikzee: 'hoofdstad' van Schouwen-Duiveland tijdens wintertijd in ruste

Vier toeristen zitten buiten café De Banjaard. Dik aangekleed proberen ze de zonnestralen te grijpen die over winters Zierikzee schijnen. Het is koud. Koud en stil in de Zeeuwse plaats. Toch is het juist nu een prima tijd om door het oude, prachtige centrum te wandelen.

Zierikzee ademt historie en dat zie je overal. Statige panden rond de oude haven, huizen waarvan meer dan vijfhonderd jaar geleden de fundamenten zijn gelegd en gebouwen die een rijke geschiedenis van bewoners kennen. Een daarvan is pension De Aveling, dat zeventien kamers telt en te boek staat als grootste huis van Zierikzee. De eigenaren hebben het overigens te koop staan voor een slordige 1,9 miljoen euro.

Wie door de binnenstad slentert, kan zich tegoed doen aan heerlijk zeevoedsel, iets waar de Zeeuwen om bekend staan. Maar ook wie op zoek is naar leuke cafés is er op de goede plek. Café De Biet behoort al jarenlang tot de honderd beste van Nederland, terwijl je in tapperij ’t Sloepje even terug stapt in de tijd.
In de avonduren vind je het vertier toch vooral aan de Nieuwe Haven en het verlengde van de Oude Haven. Eten voor weinig geld heb je onder meer bij Eethuis Marktzicht. In de directe omgeving ervan gaat de avond tot in de kleine uurtjes door in de kroegjes. Want Zeeuwen houden wel van gezelligheid, ook in de winter.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d