Woonklimaat: Geen buurt scoort nog een onvoldoende

8 februari 2012 om 09:27 door Hans Peijs
Woonklimaat: Geen buurt scoort nog een onvoldoende

Hoewel steeds meer Amsterdammers te spreken zijn over de buurt waar ze wonen, neemt de onverdraagzaamheid toe. Vooral de overlast die men ervaart door criminaliteit in de stad neemt steeds meer toe. Vervuiling wordt ervaren als de ergste soort overlast, gevolgd door in respectievelijke volgorde criminaliteit, parkeerellende, verkeerslawaai, zonder specifiek te zijn ‘andere groepen mensen’ en wel specifiek: de buren.

Dit blijkt uit het Wonen in Amsterdam 2011 (WiA). Dit onderzoek is het afgelopen decennium vijf keer gehouden, waardoor er goed vergelijkingsmateriaal is. De voorgaande keren werden altijd wel onvoldoendes gegeven voor het woonklimaat in bepaalde buurten, maar inmiddels zijn ook de slechtste leerlingen van de klas, waaronder Transvaalbuurt in Amsterdam Oost, goed voor een voldoende. Maar er is toch sprake van een kentering, want voor het eerst sinds 2001 is het gemiddelde rapportcijfer niet gestegen. Overigens loopt dit in lijn met geheel Nederland, zo blijkt uit gegevens van de landelijke leefbarometer. Een van de belangrijkste oorzaken van deze trend is de crisis, die mensen er ervoor zorgt dat bij steeds meer mensen de lontjes korter worden.

Gemiddeld krijgt Amsterdam van haar bewoners voor het woonklimaat een 7,3 en dat was in 2009 ook het geval. Het centrum (8,1), Zuid (7,9) en Oost en West (7,4) krijgen gemiddeld de hoogste cijfers. Amsterdam-Noord scoort met een 6,8 het laagst en is het enige stadsdeel in de stad dat in 2011 minder gewaardeerd  wordt dan in 2009. Op buurtniveau zijn er wel meer lagere cijfers gegeven. Aan straatvuil ergeren Amsterdammers zich het meest. In 36 buurten wordt hierover geklaagd, het hardst in IJplein/Vogelbuurt en Volewijck. De stadsreiniging krijgt voor het schoonhouden van de straten een 4,7. De rest van Noord scoort ook slecht en dat is niet vreemd, want in Noord wordt grofvuil maandelijks opgehaald en in de rest van de stad wekelijks.

Sinds 2001 is de tevredenheid steeds verder uitgerold van eerst alleen het Centrum naar de vooroorlogse wijken. Dit zie je vooral in het westen van de stad. Volgens de onderzoekers komt dit enerzijds door de sfeer in de wijken, maar alsook door alle inspanningen om wijken leefbaarder te maken en te houden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d