Winter in Zeeland: zonder toeristen nóg mooier

17 februari 2012 om 10:00 door Jeroen van Wieringen
Winter in Zeeland: zonder toeristen nóg mooier

Het is winter in Nederland, dus ook op Schouwen-Duiveland. Het Zeeuwse eiland, met Zierikzee als kloppend hart, ligt er deze dagen vrijwel uitgestorven bij. En dat is – zeker voor toeristen – positief. Want de rust regeert en de dieren regeren. Krijsende meeuwen boven de wateren en mekkerende schapen op de nog half bevroren dijken vol gras. Dát is Schouwen-Duiveland in de winter van 2012.

Aan de rand van de haven in Bruinisse ligt het ambachtelijke bedrijfje van Kampen Destillateurs (www.kampendestillateurs.nl), gerund door een bevlogen Meinderd Kampen. Sinds een jaar of tien maakt hij onder meer grappa en koffielikeurtjes. In het gebouwtje staan drie ketels, kort op elkaar. “Het lijkt niet groot, maar dat is het wel”, weet Kampen. “We kunnen hier ongeveer honderdduizend flessen per jaar maken.” Kampen heeft op de bovenverdieping een zogeheten moutvloer liggen. Toeristen kunnen het hele jaar door met eigen ogen aanschouwen hoe het distilleren in zijn werk gaat, maar: “Wel van tevoren reserveren, want anders kan het zijn dat je voor een dichte deur staat.”

Bruinisse ligt helemaal aan de oostkant van Schouwen-Duiveland. Wie naar de andere kant wil, richting Renesse, komt onder meer langs Zierikzee (zie artikel hiernaast) en passeert enkele mooie natuurgebieden. Ook in de winter is het hier prachtig. Terwijl achter de dijk de Oosterschelde loopt, grazen in het gebied ervoor groepen schapen. Een uitkijktoren rijst op boven het nog half bevroren landschap. Beklim hem vooral, maar neem een verrekijker mee. Dan zie je namelijk de diverse vogels en andere dieren om je heen pas echt goed. Geniet verder van de absolute stilte.

In het zuidwesten van het eiland ligt Burgh-Haamstede. “Het mooie hiervan is dat er nooit iets verandert”, vertelt een plaatselijke bewoner. Wie er nog nooit is geweest, moet er wat hem betreft zeker naartoe. “Maar ben je er al eens geweest, dan zul je alles in dezelfde staat weer terugzien.”
Waar het leven nooit verveelt, is aan de Noordzeekust. Vanaf de stranden heb je kans zeehonden te spotten, al laten die zich niet altijd zien. De kust is overigens prachtig in deze tijd van het jaar. Wrakhout en ander ‘juttersmateriaal’ ligt opgewaaid, terwijl andere mensen nauwelijks zijn te zien op de uitgestrekte stranden. Zorg er voor dat je warm bent gekleed, want de wind is bijtend koud.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d