Verwarring bij ondernemers over nep-Gemeentegids

22 februari 2012 om 09:11 door Ellen Waaijer
Verwarring bij ondernemers over nep-Gemeentegids

De website www.gemeentegids-2012.nl laat ondernemers betalen voor een papieren editie van de Gemeentegids. Maar Amsterdam hééft helemaal geen Gemeentegids.

Fleur van Eck van Fraudemeldpunt.nl van het MKB zegt dat er sinds de eerste waarschuwing op 9 februari zo’n tachtig meldingen uit verschillende gemeenten zijn binnengekomen. Naast Amsterdam zegt het malafide bedrijf ook de stadsgidsen van Rotterdam, Eindhoven en Enschede uit te brengen.
Let wel, de meldingen die bij het Fraudemeldpunt binnenkomen zijn oplettende  ondernemers die de factuur niet vertrouwen en hem niet betalen. “Dit aantal meldingen zegt eigenlijk niets”, stelt van Eck. “Ik maak me veel meer zorgen over wat er wel wordt betaald.”

Amsterdam heeft geen papieren Gemeentegids. Een stad van dit formaat heeft veel meer aan stadsdeelgidsen. Frank Middelie is de eigenaar van FMR-producties, het bedrijf dat de échte Amsterdamse stadsdeelgidsen uitgeeft. “Wij hebben een prijslijst-opgave gehad van zogenaamde ondernemers.” Dat bleken uiteindelijk de Gemeentegids-oplichters te zijn. “Daar staat onze beginverkoopdatum op en zij zijn gewoon een maandje eerder begonnen. Heel slim.”

De directeur is wel degelijk gedupeerd door de praktijken van de valse uitgeversfirma: “Ondernemers kunnen hun geld maar een keer uitgeven. Als ze dit geld niet terugkrijgen moeten sommigen bij ons een jaartje overslaan.” Hij baalt ervan dat er vrij weinig aan te doen is. “Het lijkt erop dat ze er nog wel even mee doorgaan”, stelt ook Van Eck. Telefoons worden niet opgenomen, mails niet beantwoord. En reden tot klagen heeft Middelie wel, ook naast de financieel geleden schade: “Foto’s op de website zijn van ons en ook de tekst op Gemeentegids-2012.nl is van ons ‘geleend’.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d