Ook jij hebt kapotte genen

20 februari 2012 om 14:30 door Metro redactie
Ook jij hebt kapotte genen

Je lijkt dan misschien gezond, maar ook jij hebt gemuteerde en geïnactiveerde genen. Ongeveer honderd stuks in totaal. Gelukkig hebben we ze voor een groot gedeelte helemaal niet nodig, of zijn we zelfs beter af zonder.

Dat alles blijkt uit een groot genoomonderzoek van diverse instituten, geleid door Daniel MacArthur. De onderzoekers analyseerden DNA-monsters van 185 anonieme personen van verschillende afkomst. Ze besloten 2951 genvarianten waarvan het vermoeden was dat ze niet werkten, nader te bestuderen.

Uiteindelijk bleek dat de gemiddelde mens zo'n honderd kapotte genen bezit. Sommige daarvan staan bekend als ziekteveroorzakers, maar blijkt de tweede kopie (mensen hebben van elk chromosoom een setje van twee) intact, waardoor de ziekte niet tot uiting komt. In twintig van de genen bleken beide kopieën compleet te missen, maar ook dan is de klein dat het je gezondheid schaadt.

MacArthur hoopt dat de komende jaren nog meer van dit soort genen met functieverlies worden gevonden. Hoe completer de verloren-genendatabase wordt, hoe beter de wetenschap de mensen kan helpen van wie de genen hen wel degelijk ziek maken.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Science.

Illustratie: flaivoloka

Bron: faqt.nl

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d