"Je hebt niet automatisch recht op een uitkering"

8 februari 2012 om 10:05 door Ahmed Aboutaleb voor Metro
"Je hebt niet automatisch recht op een uitkering"

Waarom worden er geen werklozen ingezet bij het opruimen van de stad?, vraagt Mischa Hulstkamp zich af naar aanleiding van de column over vuurwerkafval en -schade. En wordt er wel gecontroleerd bij mensen die een uitkering ontvangen?


Burgemeester Aboutaleb antwoordt:

Net zoals Mischa Hulstkamp ben ik van mening dat aan een uitkering spelregels vastzitten en dat die nageleefd moeten worden. Het is geen geld waar je automatisch recht op hebt. De samenleving mag verwachten dat er iets tegenover staat.

Rotterdam kent nu ongeveer 33.000 uitkeringsgerechtigden. Ongeveer de helft daarvan kan niet of nauwelijks werken omdat ze zorg nodig hebben. Die krijgen ze dan ook, plus een dagbesteding, zoals karweitjes doen in de buurt voor de sociale contacten. De andere helft kan wél werken en wil dat meestal ook. Die bieden we dan de begeleiding die ze nodig hebben om een baan te vinden.
Zij krijgen een gericht aanbod. Zo zijn er mensen die aan de slag gaan in het groenbeheer van de stad. We maken momenteel ook afspraken om mensen aan het werk te krijgen in de kassen van het Westland. Uitkeringsgerechtigden die wel kunnen maar niet willen, pakken we hard aan: de uitkering wordt gekort of stopgezet.

Daarnaast pakt Rotterdam fraude met uitkeringen hard aan. De gemeente heeft al voor meer dan zes miljoen euro aan bijstandsfraude in één jaar opgespoord. Per maand worden er tientallen uitkeringen gestopt van mensen die frauderen. Van alle nieuwe aanvragen voor een uitkering zijn er vorig jaar maar liefst 3.800 afgewezen. Voordat mensen een uitkering ontvangen, moeten zij eerst aantonen dat zij zelf hun best hebben gedaan om werk te vinden.

Zo is thuiszitten op de bank in Rotterdam geen optie meer. En voor sommigen betekent het inderdaad een bijdrage leveren aan het schoonhouden van onze stad. In de veegploegen van Roteb bijvoorbeeld, ook na Oud & Nieuw.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d