Guimarães: Europese hoofdstad van 2012 vol geschiedenis

3 februari 2012 om 10:42 door Célia Pedroso, Metro World News
Guimarães: Europese hoofdstad van 2012 vol geschiedenis

Een van de mooiste steden van Portugal is tegelijkertijd een van de minst bekende steden van het land. Maar daarin komt dit jaar verandering. Guimarães toont zichzelf in 2012 aan de rest van de wereld als één van de twee Europese hoofdsteden van het jaar (de andere is Maribor in Slovenië, red.).

Guimarães ligt in het noorden van Portugal, op ongeveer 50 kilometer van Porto, en wordt vaak de geboortestad van het land genoemd. Reden is dat Portugal hier is gesticht. Volgens de geschiedenisboeken is de eerste koning van het land Afonso Henriques, hier geboren.
Overigens zijn op deze plek ook veel mensen gestorven. In het jaar 1128 vond de zogeheten slag van São Mamede plaats bij Guimarães. Het bleek een mijlpaal voor de onahankelijkheid van de Portugezen. De nieuwe staat werd uiteindelijk in 1143 gerealiseerd. Met dit in het achterhoofd zul je ook niet verbaasd zijn dat je veel monumenten tegenkomt in deze pittoreske stad. Het Paleis van de Hertogen van Bragança (de laatste dynastie die het land heeft geregeerd, red.) is een indrukwekkend versterkt herenhuis, dat dateert uit de vijftiende eeuw. Dat het huis er nieuwer uitziet, heeft mede te maken met een volledige renovatie tussen 1937 en 1959.

Een bezoek brengen aan het ‘paleis’ is een beetje als een kinderdroom. Het gebouw is volgestopt met spulletjes en heeft vele ‘geheime’ doorgangen. Daarnaast vind je er noord-Europese architectuur terug, inclusief de ongewone cilindrische schoorstenen. Overigens heeft de hele stad de oude kenmerken behouden – het centrum is door UNESCO in 2001 uitgeroepen tot Werelderfgoed. In Guimarães vind je ook een kasteel uit de tiende eeuw. Het bouwwerk diende voornamelijk als verdedigingswerk tegen aanvallen van buitenaf.

Zeker ook de moeite van het bezoeken waard zijn de kerken, zoals Nossa Senhora da Conceição en Capela de S. Miguel. Tijdens een wandeling door de stad dien je zeker stil te staan bij verbazingwekkend mooie momenten, waaronder de gotische boog met de naam Padrão do Salado, gebouwd in 1342. Ook is het een must om te wandelen door het smalle Santa Maria Street, een van de oudste van de stad.

Wie gaat voor het beste uitzicht, kan met een kabelbaan naar de berg Penha. Largo do Toural, Praça da Oliveira en Praça de Santiago zijn prachtig oude pleinen waar het moderne leven zich steeds meer ontwikkelt. Ga er eens naartoe en geniet van levendige cafeetjes vol met jongeren. Niet álles is historisch in Guimarães…

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d