"Bouwkunde is voor meisjes"

13 februari 2012 om 09:29 door Remko Vermunt
"Bouwkunde is voor meisjes"

Rotterdam zit met smart te wachten op een nieuwe lading werknemers met een technische achtergrond. Uit onderzoek blijkt dat er afgelopen jaar 2400 vacatures waren voor technische en logistieke banen in het havengebied. De stad ziet die maar wat graag opgevuld en heeft dan ook diverse projecten opgestart om de keus voor een technische studie te stimuleren.

Zo ging de gemeente in juli vorig jaar een samenwerking aan met verschillende bouw- en metaalbedrijven, onderwijsbesturen en de ROC’s Albeda en Zadkine. De Rotterdamse wethouder Korrie Louwes (Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, innovatie en participatie) startte in juli een project waarbij de gemeente, samen met de technieksector, zich inzet voor twee vakscholen techniek, om daarmee meer en betere techniekstudenten  op te leiden voor de stad.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de toestroom van techniekstudenten op universiteiten in heel Nederland gegroeid is met 3 procent. Dit terwijl de instroom bij het mbo juist drastisch is afgenomen van 114000 in 2008/2009 tot 108000 in 2010/2011. Bij het hbo is in dezelfde periodes de instroom licht gestegen van 8340 naar 8396 studenten.
Het zijn vaak jongens die kiezen voor de technieksector, al zijn er natuurlijk ook meisjes. Zij kiezen voornamelijk voor bouwkunde.

Metro bezocht de Hogeschool Rotterdam en zocht studenten die ‘iets met techniek’ studeren. Waarom kozen ze voor techniek en hoe schatten zij hun kansen in op de arbeidsmarkt?

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d