Vuurwerk oorzaak tonnen schade en vuiligheid op de straten

25 januari 2012 om 09:48 door Ahmed Aboutaleb voor Metro
Vuurwerk oorzaak tonnen schade en vuiligheid op de straten

De afgelopen week kwamen veel vragen bij Metro binnen over het vieren van Oud & Nieuw in Rotterdam. Zo vroeg Eva Maria Koekkoek welke prijs we bereid zijn te betalen voor de gevolgen van vuurwerk. En ze vraagt waarom het afval van vuurwerk niet sneller wordt opgeruimd. Ook Fien en Theo Kunst maken zich ernstige zorgen over het zware knalvuurwerk dat dichtbij hun appartement afgestoken wordt. Zij vragen om een vuurwerkverbod.

Reactie van burgemeester Aboutaleb:
Laat ik beginnen met het laatste, van meneer en mevrouw Kunst die in Nesselande wonen. Net zoals zij maak ik me zorgen over de zwaarte van het vuurwerk. Dat levert ernstige verwondingen op en veel schade. Maar een totaalverbod op al het vuurwerk gaat mij te ver. Oud & Nieuw is een mooie traditie en dat moet zo blijven. Daarom bespreek ik met de burgemeesters van Den Haag, Utrecht en Amsterdam hoe we het mooie van deze traditie kunnen behouden en paal en perk kunnen stellen aan zwaar vuurwerk en vandalisme.

In het Oogziekenhuis Rotterdam kunnen ze meepraten over vuurwerkslachtoffers. Vrijdag was ik daar met het gemeentebestuur op bezoek en hoorden we de trieste cijfers van de oogartsen in Nederland. Dit jaar zijn 207 mensen behandeld voor oogletsel. Het letsel is vaak blijvend en 21 mensen zijn aan één oog blind geworden. De helft is gewond geraakt door vuurwerk van anderen. De behandeling van de vuurwerkslachtoffers heeft 1,5 miljoen euro gekost.

Mevrouw Koekkoek heeft het over de schade die de stad geleden heeft. Bushokjes, lantaarnpalen en vuilnisbakken vernield, de straten vol met afval. Een treurige aanblik. Het kost de stad tonnen aan reparaties. Van belangrijke verkeersborden is wel een kleine voorraad, dus die kunnen snel vervangen worden. Ander materiaal zoals een speeltoestel moet besteld worden. Zij vraagt zich ook af waarom het zo lang duurt voordat de rommel is opgeruimd. Dat komt omdat het schoonmaken een enorme klus is. Een groot gedeelte gaat met de hand. Als alles nat is, is het nog lastiger. De ploegen van Roteb zijn er weken mee bezig.

Maar waarom ruimen de vuurwerkliefhebbers hun rommel zelf niet op? Je kunt ook zelf je straat schoonvegen. Daar worden we allemaal beter van. Want al die medische en maatschappelijke kosten betalen we uiteindelijk zelf. In de vorm van zorgpremies en gemeentebelastingen. En dat geld kunnen we wel beter besteden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d