Studenten Geneeskunde: voorkeur voor snijden en patiëntencontact

24 januari 2012 om 09:34 door Leroy van den Berg

Jeroen Metzemaekers (23)
“Het lijkt mij geweldig om chirurg te worden. Bij voorkeur hartchirurg. Het is even wennen om in mensen te snijden, maar na een tijdje denk je er niet meer over na”, vertelt Jeroen. Hij studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Menigeen moet er niet aan denken om met een scalpel aan het werk te gaan. Jeroen fleurt juist op bij de gedachte. “Er hangt een soort magische sfeer in een operatiekamer. Zodra ik daar naar binnenloop krijg ik hetzelfde gevoel als een kind op pakjesavond. Hoelang mijn studie nog duurt? Ik ben nog wel tot mijn 35e bezig.

Rogier Butter (21)

“Ik heb minder de behoefte om in mensen te snijden. Ik vind het contact met patiënten veel belangrijker. Het sociale gedeelte. Mijn specialisatie? Neurologie lijkt mij interessant. Hoe hersens en zenuwen met elkaar samenwerken.”

Nicky van der Heijde (22)
“Op de middelbare school heb ik een keer meegekeken bij het proces van plastische chirurgie en vond het vanaf dat moment fascinerend”, vertelt Nicky. Mensen mooier maken is een onderdeel van het werk, maar ze wil vooral de functionele plastische chirurgie toepassen. “Een vrouw die borstkanker heeft of een kind met een geboren uiterlijke afwijking moeten ook geholpen worden. Dat gebeurt niet uit schoonheidsidealen, maar uit noodzaak.”  De lange studie die aan het beroep als plastisch chirurgie vooraf gaat, is voor haar geen probleem.

Karel de Bree (24)
“Chirurgie trekt mij vooral omdat het een combinatie is van handwerk en theorie. Uiteraard is een bovengemiddelde hoeveelheid interesse in het menselijk lichaam vereist. Ik vind ook de nieuwe technieken in de chirurgie interessant, zoals robotchirurg.”

Mathijs Wirtz (27)
“De aantrekkingskracht van chirurgie ligt hem denk ik voornamelijk in het contact met patiënten. Je maakt iets en het moet direct goed zijn. Er is geen ruimte om te falen”, aldus Mathijs. Hij zit in het eerste jaar van de opleiding geneeskunde. Hiervoor heeft hij de opleiding fysiotherapie gevolgd. Zijn hart ligt echter bij geneeskunde. “Het lotingsysteem in Nederland heeft voor mij helaas niet heel gunstig uitgepakt. Gelukkig heb ik nog een kans gekregen. Mijn passie ligt bij chirurgie, maar ik zou ook graag internist (=interne geneeskunde) willen worden. Geld is een mooie bijkomstigheid, maar absoluut geen motivatie.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d