Kindervloek als een ouderspiegel

24 januari 2012 om 14:10 door Mollie Hemingway, Mommyish.com
Kindervloek als een ouderspiegel

Tot grote schrik van zijn twee vaders gebruikt peuter Lily in de tv-serie Modern Family binnenkort het f-woord. Zijn karakter is dan 2,5 jaar oud. Het is voor het eerst dat een familieprogramma een kind het woord laat uitspreken dat rijmt op “puck”.

Hoewel ik zelf een enorm grote mond heb, heb ik mijn taalgebruik dramatisch aangepast sinds de geboorte van mijn eerste kind. Maar toch… een paar jaar geleden waren mijn ouders er getuige van dat mijn toen 2,5-jarige kind haar eerste “sh*t” ten gehore bracht. Mijn moeder is lerares op een openbare school en heeft letterlijk nog nooit gevloekt. Mijn vader is een pastoor. Toen mijn moeder me vriendelijk op de hoogte bracht van de uitspraak van mijn kind, maakte ik direct excuses. Het had geen enkele zin aan te nemen dat ze het van iemand anders dan van mij had overgenomen. Iedereen weet dat ik een vloekprobleem heb.

Toch was het een belangrijk moment dat heeft geleid tot extra inspanningen van mijn zijde om mijn matrozenvocabulaire verder een halt toe te roepen. Maar blijkbaar is dat niet genoeg. Tijdens een voetbalwedstrijd gebruikte ik laatst nog aangepaste vloekwoorden. En ik schold in een andere taal: “Scheisse!”. Maar mijn man maande me daarmee te stoppen.

Een vriend vertelde me dat hun kinderen met vriendjes aan het spelen waren. De ouders zaten met elkaar buiten, toen een van de kinderen een ander afsneed met de fiets. “Uit de weg, klootzak!”, riep een kleine jongen uit. Diens vader reageerde door blozend zijn zoon toe te roepen zulke taal niet te gebruiken. De overige ouders lachten nerveus: iedereen wist dat het kind dit van zijn ouders had geleerd.

En dit is het probleem van de grote mond van kinderen. Die is bijna altijd een exacte kopie van het karakter van diens ouders en hun onvermogen om netjes te spreken tegen hun kroost. Tegelijkertijd mogen we met kinderen in onze handen knijpen: zij helpen ons regelmatig om betere mensen te worden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d