"In de Amsterdamse woningmarkt zit nog altijd veel beweging"

18 januari 2012 om 11:19 door Hans Peijs
"In de Amsterdamse woningmarkt zit nog altijd veel beweging"

Doordat de prijzen van koopwoningen in Amsterdam in het laatste kwartaal zijn gedaald, is het aantal transacties toegenomen. Dit zegt makelaar Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

“Amsterdam is en blijft een unieke markt. Veel mensen willen nog steeds in Amsterdam wonen en daardoor is de situatie in Amsterdam veel rooskleuriger dan in de rest van Nederland. Een alternatief in de huursector is er nauwelijks. Als een woning op een goede locatie ligt, de indeling klopt en de buitenruimte deugt, dan wordt een woning nog steeds zonder prijsdaling verkocht.”

2011 was voor de makelaars in Amsterdam een vreemd jaar. De ontwikkelingen waren als de dagkoersen; dan weer daalden de prijzen om vervolgens weer te stijgen of andersom. Over de hele linie daalde in een jaar tijd de transactieprijs met gemiddeld 6,7 procent. Vooral het laatste kwartaal ging het snel, want ten opzichte van het derde kwartaal daalde de prijs met gemiddeld 5 procent.
Voogd licht toe: “De laatste tijd neemt de voorraad toe, onder andere door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Veel mensen hebben daarom besloten hun huis te koop te zetten. En door meer aanbod dalen gemiddeld de prijzen.” Appartementen worden in Amsterdam verreweg het meest verkocht en de prijsdaling van deze woningen valt nog mee.

De gemiddelde transactieprijs van een appartement in de hoofdstad was in het eerste kwartaal 224.000 euro en in het vierde kwartaal was deze miniem gedaald, naar 219.000 euro. Dat is een daling van 2,2 procent.

De cijfers over de hele linie worden echter ‘afgewaardeerd’, omdat ook de verkoopaantallen van 2 onder 1 kapwoningen (min 26,3 procent in 2011) en vrijstaande huizen (plus 15 procent) worden meegenomen. Maar hierbij is een kanttekening, zegt Voogd. “Over 2 onder 1-kapwoningen en vrijstaande woningen worden wel cijfers gepubliceerd, maar in Amsterdam wordt daarbij altijd het voorbehoud geplaatst dat hierover geen betrouwbare uitspraken over te doen zijn omdat er te weinig van worden verkocht.”

Met de daling van de verkoopprijzen, daalde ook de transactieprijs per vierkante meter. De gemiddelde prijs per vierkante meter in Amsterdam is 3181 euro, ruim 150 minder dan eind 2010. De transactieprijs zit hiermee op het niveau van 2006.

Toch sombert Voogd niet over de ontwikkelingen. Positief is volgens haar bijvoorbeeld dat de Amsterdamse makelaars nog steeds elk jaar bijna onze voorraad verkopen. “Amsterdam heeft gemiddeld een voorraad van 8500 woningen en die worden binnen dat jaar verkocht.

Ter vergelijking: voor Nederland geldt dat er van een jaarlijkse voorraad van 170.000 ongeveer 90.000 worden verkocht. De gemiddelde verkooptijd van een woning is 82 dagen (dat is een stijging met 6 dagen ten opzichte van eind 2010 en een stijging met drie dagen ten opzichte van het derde kwartaal in 2011-red.). Landelijk is dat 146 dagen. In Amsterdam zit dus voldoende beweging.” Bovendien zet volgens Voogd een herstel veel eerder in stedelijke gebieden in. “En ook dat is in het voordeel van Amsterdam”, aldus Voogd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d