“Alle kleine ideeën samen kunnen iets groots veranderen”

20 januari 2012 om 10:21 door Metro
“Alle kleine ideeën samen kunnen iets groots veranderen”

Dé oplossing voor duurzame energie verwachten ze niet te vinden, maar alle kleine beetjes helpen. Aardgasbedrijf GasTerra organiseert voor de vierde keer een ideeënwedstrijd voor studenten; de GasTerra Transitie Jaarprijs. De HBO-student met het beste idee voor duurzaam energieverbruik sleept 50.000 euro in de wacht. Daarvan gaat 80 procent naar de ontwikkeling van het idee en van de rest mag hij of zij op vakantie of iets anders leuks doen.

“We gebruiken voornamelijk fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Over wanneer die voorraden op raken wordt van mening verschilt, maar dat het opraakt is zeker”, zegt Joris Putman. De acteur, presentator en televisieproducer, bekend van onder meer Goede Tijden Slechte Tijden, heeft zijn naam verbonden aan de GasTerra Transitie Jaarprijs. Als zoon van een bankier en een documentairemaker groeide hij op in Afrika, Thailand en Indonesië. Zijn moeder was gespecialiseerd in microkredieten, zijn vader maakte documentaires over en voor de lokale bevolking. “Maar iedereen die een beetje zinnig nadenkt, kan zien dat de vraag en het aanbod van energie niet in balans zijn.”

De komende maanden trekt Putman langs hogescholen om daar het woord van de energieprijs te verspreiden. Hij doet dat samen met Emma van Bree, die bij GasTerra de deelnemende studenten begeleidt. Van Bree: “Of het over twintig of over tweehonderdvijftig jaar is, de energievoorraden raken op. En tot ze op zijn, worden ze steeds schaarser. Dat is slecht voor het klimaat en er komen conflicten van. Daarom vragen we HBO-studenten om mee te denken over een oplossing. We vragen het specifiek aan HBO-studenten omdat die veel praktische kennis hebben.”

Volgens Putman en Van Bree leeft duurzaamheid onder studenten. Van Bree: “Aan het einde van de gastcolleges die we geven op hogescholen houden we een brainstormsessie. En ik ben elke keer weer verbaasd over waar de studenten mee komen. Ze denken er al over na.” Putman: “En dan gaat het niet alleen over studenten die er vanwege hun studie al mee bezig zijn. Er is een inzending geweest van een stel studentes van de hotelschool, die een energiemeter hadden bedacht voor op hotelkamers en een student journalistiek die een televisieformat had bedacht.”

Het ei van Columbus verwacht het duo de komende maanden niet te gaan ontdekken. Maar dat is ook niet het streven. Putman: “Zeg nooit nooit, maar het is niet wat we nastreven. De ideeën die we zoeken moeten praktisch zijn en bijdragen aan de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Je kunt ook impact creëren door veel kleine goede ideeën.” Van Bree: “Er zijn al zoveel mensen zo lang over aan het nadenken dat het een wonder zou zijn als het nu opeens bedacht wordt. Maar een heleboel kleine dingen kunnen samen een grote verandering teweeg brengen.”

Het beste idee van vorig jaar was een GFT-vreter die vier studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen bedachten. In plaats van in de groene container gaat het GFT-afval in een speciale bak die van de aardappelschillen biogas maakt, waar dan weer het huis mee verwarmd kan worden. “Het prijzengeld is natuurlijk mooi meegenomen”, zegt Putman. “Maar het is ook heel erg leuk om een verandering te bewerkstelligen. En het staat natuurlijk goed op je CV.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d