Inkomen en locatie moeten huur bepalen

24 november 2011 om 11:38 door Wout Maas
Inkomen en locatie moeten huur bepalen

Amsterdam moet een proeftuin worden waar de hoogte van het inkomen bepaalt wat de hoogte van sociale huur is. Ook moet de locatie de prijs van de huur uitmaken, niet alleen het aantal vierkante meters. De gemeente is daarover in gesprek met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. “De aanbevelingen zijn leidend voor de gemeente. We willen scheef wonen tegengaan”, laat een woordvoerder van wethouder Wonen Freek Ossel weten.

De Amsterdamse Huurdersvereniging is fel gekant tegen het idee. Voorzitter Frans Ligtvoet vindt dat Amsterdamse huurders weer het kind van de rekening zijn. “De huren zijn hier al ontzettend hoog en worden hierdoor alleen nog maar duurder. Wij zijn voor betaalbare huren en tegen marktconforme huren”, stelt Ligtvoet.

Het argument dat scheef wonen bestreden moet worden, vindt Ligtvoet gezocht. Hij ziet liever dat de gemeente betaalbare huurwoningen creëert. “Mensen blijven in hun sociale huurwoning wonen omdat ze geen geld hebben om een huis te kopen, noch om een particuliere huurwoning te huren. Maak meer woningen in het segment tussen de 652 en 900 euro, daarmee los je tenminste een probleem op.”

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) is juist warm voorstander van de plannen van de gemeente. Manon Tjoa, woordvoerder van de corporaties, vindt de huidige situatie op de woningmarkt onwenselijk. “Wij willen dit al heel lang, maar het rijk staat het niet toe. Nu betalen mensen in Geuzenveld bijvoorbeeld meer huur dan huurders in de Jordaan, omdat ze meer vierkante meters hebben. Maar de locatie van een woning moet natuurlijk ook de huurprijs bepalen. Belangrijker is dat je nu mensen hebt die goed verdienen, maar weinig huur betalen omdat ze in hun sociale huurwoning zijn blijven wonen. Dat is onwenselijk”, aldus Tjoa.

De gemeente hoopt het experiment binnen een jaar te starten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!