Alles over ongesteld zijn in Het Rode Boekje

29 november 2011 om 10:19 door Wilke Martens
Alles over ongesteld zijn in Het Rode Boekje

Vrouwen zijn tijdens hun leven zo’n zeven jaar ongesteld, maar leuke boeken over het thema bestonden niet. Daar mocht verandering in komen, vond journaliste Renate van der Bas. Dus schreef ze Het Rode Boekje.

“Menstruatie is geen leuk onderwerp”, licht Van der Bas toe. “Er bestaan wel boeken in de voorlichtende sfeer, maar er valt veel meer over te zeggen.” Daarom ging ze te rade bij vriendinnen, familie en vreemden. “Als je praat met anderen komen verhalen al snel los.”

“Waar ik het meest door verrast ben”, vertelt ze, “is de verbazing van oudere vrouwen over het feit dat er in 1936 al tampons verkrijgbaar waren. Anne Frank schreef al in haar dagboek over menstruatie en ze meldde dat haar moeder tampons gebruikte. Maar die oudere vrouwen bleven soms tot diep in de jaren zestig bezig met uitwasbare verbanden. En daarvan vallen jonge meisjes dan weer van hun stoel.” 

Verbanden of tampons; het blijft een ongemakkelijk onderwerp. “Dat komt denk ik doordat menstruatie zo’n onhandig systeem is. Eens per maand stroom je leeg en het is gênant als het zichtbaar is. Het wordt weggestopt en veroorzaakt schaamte.” Van der Bas kwam er achter dat dit per cultuur nogal kan verschillen. “Er zijn zelfs landen waar vrouwen die ongesteld zijn, als uitschot worden behandeld. Of landen waar meisjes een week niet naar school gaan, simpelweg omdat er geen maandverband is.”
Dat iedereen nu eindeloos over menstruatie gaat praten, is niet de bedoeling van het boek. “Maar misschien kan het wel helpen om gesprekken op gang te brengen”, zegt Van der Bas. “Tussen moeder en dochter bijvoorbeeld. Het boek laat zien hoe verdrietig het dochters kan maken, als hun moeder niet over ongesteld zijn begint.”

Het Rode Boekje verscheen bij uitgeverij De Boekenmakers (14,95 euro)

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d