Verschil tussen vraag en aanbod huursector groeit

19 oktober 2011 om 11:27 door Hans Peijs
Verschil tussen vraag en aanbod huursector groeit

De kloof tussen vraag en aanbod van woningen met een huur tussen 500 en 1000 euro groeit. “Het loopt totaal scheef”, zegt Jasper de Groot van Pararius. De verhouding van het aantal mensen dat in de onderste prijscategorieën een huurwoning zoekt is verhoudingsgewijs slechts met 2 procent gedaald (van 56 naar 54 procent) terwijl het aanbod in deze categorie is gedaald van 11 naar 5 procent.

“De grootste groep mensen zoekt dus in de prijscategorie tussen de 500 en 1000 euro terwijl hier het minst wordt aangeboden”, constateert De Groot. Deze cijfers van Pararius spreken boekdelen over de huidige markt voor huurhuizen in Amsterdam.

Pararius beschikt over het grootste aanbod van huurwoningen die door makelaars worden aangeboden en is goed in staat cijfers met elkaar te vergelijken. Uit gegevens van het CBS blijkt dat er in Nederland steeds meer nieuwbouw­woningen in de particuliere huursector wordt aangeboden (dit zit momenteel op het niveau van voor de crisis) en dat er steeds minder koopwoningen worden opgeleverd. Vooral in 2010 steeg het aantal aangeboden huurwoningen explosief. De Groot: “Die stijging kwam vooral door particuliere eigenaren die al een tweede woning hadden gekocht maar hun oude woning nog niet verkocht. Deze werden te huur aangeboden om de dubbele lasten te kunnen dekken.”

In 2011 is de situatie veranderd. “Er is weer een normaal niveau van het aantal huurwoningen dat in Amsterdam te huur wordt aangeboden.” Uit de gegevens blijkt verder dat het aanbod van woningen met een huur boven 1500 euro per maand steeg van 63 naar 81 procent. De vraag naar deze woningen bleef nagenoeg gelijk.  HANS PEIJS

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d