Ham, worst en wijnen

18 oktober 2011 om 10:20 door Laura Tenret
Ham, worst en wijnen

Op vakantie geweest in Kroatië en heimwee naar het lekkere eten? Bij Vinodol Trading kun je terecht voor authentieke Kroatische producten, zoals vleeswaren, zoetigheden, specerijen, geconserveerde groenten en fruit, of een lekker Kroatisch wijntje.

Eigenaar Dubravko Svetić kwam twintig jaar geleden naar Nederland, waar hij eerst een winkel in Pendrecht had. “In Kroatië zat ik ook al in de handel. Hier in Rotterdam zag ik een gat in de markt, er wonen zo’n tienduizend mensen uit voormalig Joegoslavië, maar artikelen uit hun thuislanden waren amper te krijgen. Ze namen ze mee in de auto als ze weer teruggingen, maar het is natuurlijk veel makkelijker als je je favoriete producten gewoon in Rotterdam kunt krijgen.” En zo ontstond in 1993 de eerste Kroatische delicatessenwinkel in de Benelux.

Svetić gaat één keer per maand naar Kroatië en importeert alles helemaal zelf. Zo doet hij zaken met Gavrilović, met zijn 320 jaar de oudste vleeswarenfabriek in heel Europa. “Onze hammen zijn specifiek. De vleeswaren smaken bij ons gewoon anders dan bij een gemiddelde Nederlandse winkel. Wij bieden gerookte, gekruide vleeswaren met bijvoorbeeld rode paprika of knoflook.”

Kroatië heeft een mediterrane keuken. Je kunt dus niet uitsluitend voor Kroatische spullen terecht bij Vinodol. “Het merendeel van onze klanten komt uit onze eigen regio, maar meer dan 40 procent van onze klanten is Nederlands. Ze komen uit heel het land speciaal naar Rotterdam toe om mooie Kroatische producten te halen. Vooral op zaterdag is het heel druk. Soms moeten de klanten echt een nummertje trekken voordat ze aan de beurt zijn, zo goed gaat het”, vertelt Svetić trots.
Kijk ook op www.vinodoltrading.nl
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d