Check-up en voldoende prikken goed voor kinderen

11 oktober 2011 om 10:19 door Ilja Post
Check-up en voldoende prikken goed voor kinderen

Soheila Naimi (42) is dol op kinderen. Maar de liefde is niet altijd wederzijds. Vreemd is dat niet. Ze prikt ze. Weliswaar voor hun eigen bestwil. Maar geen zuigeling of peuter die dat begrijpt. Die voelen ineens een prikje. En ja, dan is het huilen geblazen. Maar meestal zijn het krokodillentranen. Alsof ze ergens, diep van binnen, ook wel weten dat dokter Naimi hen nooit kwaad zal doen.

Misschien herkennen ze haar zelfs nog wel. Soheila is immers degene die menig pasgeborene aan hun eerste onderzoek onderwerpt. Als baby’s 4 weken oud zijn, en met hun ouders naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) gaan, onderzoekt ze hen van top tot teen.

Waar ze tijdens dat eerste consult allemaal naar kijkt? “Pfff, je kunt beter vragen waar we niet naar kijken”, grapt ze. “Allereerst kijk ik naar eventuele aangeboren afwijkingen. Klopt het hartje goed? Zijn de heupjes in orde, staan de ogen goed en zijn de beentjes even lang? Ook controleer ik de spieren, longen, geslachtsdelen. En ik check of de baby wel goed drinkt, eet, slaapt, plast en poept.”

Bij het eerste huisbezoek geeft ze ouders een handig overzicht mee van de momenten waarop zij en hun kindje worden uitgenodigd voor een bezoek aan de jeugdarts of -verpleegkundige van het CJG. In de periode van 0 tot 4 jaar zijn dat er elf in totaal, waarvan zes bij de jeugdarts.

Belangrijk onderdeel van Soheila’s werk is het geven van zogenoemde ‘rijksvaccinaties’. “Die inentingen zijn niet verplicht”, zegt ze. “Maar 95 procent van de ouders stemt toe. Slim, want zo bescherm je het kind tegen allerlei nare ziekten. Bof, mazelen, rodehond - noem maar op! We leggen ouders altijd uit welke prik wat doet en welke bijwerkingen kunnen ontstaan. Na de BMR-prik worden kinderen vaak wat hangerig. Als je dat vooraf al weet, hoef je je ook niet ongerust te maken.”

“Maar als ouders vragen hebben, bijvoorbeeld over de ontwikkeling van hun kind, kunnen ze die natuurlijk altijd stellen”, haast ze zich te zeggen. “Soms zie je ze denken: waarom kruipt, loopt of praat mijn baby nog niet? Dat kan die van mijn vriendin al weken! Meestal betekent dat niets. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. En als er onverhoopt toch iets mis blijkt te zijn, ontdekken we dat snel genoeg.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d