Oslo: stadse oase tussen indrukwekkend groen

28 december 2010 om 10:51 door Metro
Oslo: stadse oase tussen indrukwekkend groen

Laat je niet misleiden door het lieflijk klinkende ‘minibank’; Noorse pinautomaten spugen de kronen er per 1000 tegelijk uit. Maar ook in de duurste stad van Europa kun je reizen met een budget. Zolang je maar weet waar je moet zijn!DAGELIJKS BUDGET < € 50,-*
Eten - Goede ruil
De vis hoeft niet altijd duur betaald te worden... Doe je voordeel met de exorbitante drankprijzen en koop een fles wodka tax-free op het vliegveld, ruil hem in de haven voor versgevangen vis en gooi die vervolgens op de barbecue in het St. Hanshaugen park, met te gek uitzicht.

Slapen - Anker hostel
Tussen de drukke Karl Johan straat en hip Grünerløkka ligt het Anker Hostel. Zelf je bed opmaken is verplicht, dus vergeet je bedlinnen niet! Of huur het bij de receptie. Maar wie iets beter in de slappe was zit, duikt natuurlijk het naastgelegen Anker Hotel in.
www.ankerhostel.no

Doen - Akerselva wandeling
Op de oever van Olso’s langste rivier de Akerselva is het heerlijk wandelen, langs oude fabrieken en watervalletjes met de nodige (koffie)pitstops. Ben je er op zondag? Dan kun je afslaan naar Birkelunden park en rondsnuffelen tussen de kunst en kitsch van de Birkelunden Marked.


DAGELIJKS BUDGET 50,- tot € 100*
Eten - Villa paradiso
Het meeste waar voor je geld vind je in Grünerløkka en Grønland. Een bij Noren zeer populaire lunch- en dinerspot is Villa Paradiso in Grünerløkka, waar je op mooie dagen prinsheerlijk zit aan het Olaf Ryes Plass. Vooral de vegetarische Melanzane Parmigiano is niet te versmaden!
www.villaparadiso.no

Slapen - Pensjonat Cochs
Het ooit door de zusjes Coch opgerichte Cochs Pensjonat is lekker no-nonsense en kwalitatief prima in orde. Het pension ligt centraal, vlakbij het Noorse koninklijk paleis en ontbijten doe je tegen gereduceerd tarief in het vlakbij gelegen Café Kaffé.
www.cochspensjonat.no

Doen - Kunst- en eilandhoppen
De Oslo pass mag op een budgetreisje eigenlijk niet ontbreken. Hiermee krijg je o.a. onbeperkt toegang tot musea en het openbaar vervoer, aanbiedingen in winkels en restaurants en je kunt vrij parkeren. Leuk: aan boord stappen van de ferries (onderdeel van het OV) en eilandhoppen in het Oslofjord.
www.visitoslo.com


DAGELIJKS BUDGET > € 100,-*
Eten - Solsiden
Tussen 4 mei en 4 september in de stad? Perfecte timing, want in deze periode kunnen visliefhebbers genieten van het neusje van de zalm: de specialiteiten van restaurant Solsiden, gelegen aan de haven. En wie niet kan kiezen neemt natuurlijk het gevarieerde visplateau.
www.solsiden.no

Slapen - Grims grenka
In het kader van ‘als je dan toch geld uitgeeft, doe het dan goed’: een nachtje in Grims Grenka. Dit spectaculair vormgegeven designhotel heeft als missie het beste hotel van Noorwegen te worden. Genoeg Kronen bespaard? Ervaar het dan zelf!
www.firsthotels.com

Doen - Blå
In Oslo is het goed uitgaan, maar met huiswijn van zo’n € 9 per glas en forse entreeprijzen, kan het een duur feestje worden. Wil je ook verzekerd zijn van een góed feestje, ga dan naar Blå. Hier trakteert (inter)nationaal talent je op jazzy sounds en later gaan dj’s los.
www.blaaoslo.no

*) De prijzen gelden voor twee personen

 

Oslo is een bijzondere mix tussen cultuur en natuur. Denk aan de vele parken, het Olsofjord en waar vind je nu een skischans in de stad? Het westen is de plek voor statige, monumentale panden, chique winkels en het beeldenpark Vigelandsparken. Meer oostelijk vind je Grønland   – ‘Little Pakistan’ – en de steeds hipper wordende, voormalige arbeiderswijk Grünerløkka. Liever best of both worlds? Op naar het klein maar fijne St. Hanshaugen! Meer mooie tips vind je op www.visitoslo.com, www.visitnorway.nl en in het nieuwe 100% Oslo van mo’media (v.a. november 2010).

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d