Metro
Metro Uit eten 3 dec 2020 / 07:08 uur

D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels

Of het nou mag of niet, de horeca gaat half januari gewoon weer open. In meerdere steden door het land hebben zaken besloten dat ze klaar zijn met de coronamaatregelen, ze houden het niet langer uit. Regeringspartij D66 ziet daar ook wel wat in: zij willen dat sommige horecazaken ruimte krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden.

„De gedachten over deze proeftuinen stammen al uit dit najaar, maar er is te weinig mee gedaan. Terwijl zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me”, zegt D66-fractieleider Rob Jetten tegen het AD.

Komende dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Volgens Jetten is de kans klein dat het kabinet dan besluit dat restaurants en kroegen over twee weken hun deuren mogen openen. De D66-voorman wil meer perspectief bieden voor horecaondernemers. „We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer.”

Slimmer betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. Mensen moeten vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona.

 Meer steun van kabinet

Jetten vindt ook dat dat de cultuursector en de horeca meer steun verdienen van het kabinet en wil dat de voorgenomen versobering van het steunpakket van tafel gaat.

„We moeten voorkomen dat we het infuus er te vroeg uittrekken. Zelfs als een restaurant open mag, zullen er eerst inkopen moeten worden gedaan. Daar is geld voor nodig. Kijk, de aardappelboeren hebben dit voorjaar tijdens de eerste golf 100 procent van hun verliezen gecompenseerd gekregen. Maar de horeca en de cultuursector hebben het grootste offer gebracht: zij moesten twee keer dicht. En dus moeten we hen helpen, in de eerste plaats door niet te versoberen en langer uitstel van belastingen te verlenen. En als de horeca langer dicht moet, zullen we meer moeten bijlappen.”

Gisteren hebben horecabedrijven in vijftig steden en regio’s in het land laten weten op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Ze staan op omvallen en steun van de overheid blijft uit. Horecaondernemers kunnen daarom niet anders dan ongehoorzaam zijn.

Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Tegen motie gestemd

Op Twitter wijzen enkele mensen erop dat de uitspraken van D66 nu, in flink contrast staan met de stemming over een motie van de PVV. In oktober diende die partij een motie in om in ieder geval de restaurants open te houden. „De kamer verzoekt het kabinet om niet over te gaan tot een algehele sluiting van de horeca maar in ieder geval de restaurants open te houden”, is te lezen in de motie.

De resultaten van de stemming is ernaast te zien: D66 stemde tegen. Alleen de PVV zelf, FVD, Van Haga en Krol stemden voor. Hierom verwijten veel mensen D66 nu dat ze populistisch bezig zijn.

Horeca gesteund door bevolking

De horeca krijgt in ieder geval steun van een ruime hoeveelheid van de bevolking. Volgens een opiniepeiling van Hart van Nederland vindt 64 procent van de ongeveer 4000 respondenten vindt het een goed idee als kroeg- en restauranteigenaren op eigen initiatief weer gaan beginnen.

Maar ook bijna een kwart van de mensen, 24 procent, is niet te spreken over de actie. Zij vinden dat de horeca zich gewoon aan de maatregelen moet houden.

Lees ook: Amerikaanse baby geboren uit embryo na 27 jaar in vriezer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels
Sluiten