Culy.nl
Culy.nl Recepten 15 mei 2020 / 13:30 uur

Wat eten we vandaag? Lasagne carbonara om je vingers bij af te likken

Toen we bij onze vrienden van de website Bon Appétit het recept voor lasagne carbonara spotten, dachten we meteen: wat een ge-ni-aal gerecht. Troostend, origineel en ontzettend makkelijk. We konden niet anders dan het zelf uitproberen. We kunnen je verzekeren: op bepaalde dagen is dit exact waar je behoefte aan hebt.

Ingrediënten

Voor 4 grote porties

 • 1 eetlepel ongezouten boter + extra
 • 300 gram dik gesneden pancetta of spek, in reepjes van 1 cm
 • 2 sjalotjes, in dunne ringetjes
 • 500 gram ricotta
 • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
 • 3/4 eetlepel gedroogde tijm
 • 350 gram verse slagroom
 • Snuf zout & peper
 • 12 gedroogde lasagnevellen
 • 4 grote eieren

Extra

 • Aluminiumfolie
 • Grote ovenschaal van 30x40cm
 • Olijfolie

De opmerkelijke lezer heeft misschien gezien dat er room gebruikt wordt in dit recept. En inderdaad, in traditionele pasta carbonara is room not done. Maar hier doorbreken we even alle regels en geven we een heel nieuwe betekenis aan het begrip. Lasagne carbonara it is!

lasagne carbonara om je vingers bij af te likken
lasagne carbonara om je vingers bij af te likken Culy

Zo maak je de Lasagne carbonara

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Smelt 1 eetlepel boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak de pancetta goudbruin en tot het meeste vet gesmolten is (zo’n 8 à 10 minuten).

Zet het vuur lager, voeg er de sjalotten toe en laat nog 5 minuten meebakken. Haal met een lepel de sjalotten en de pancetta uit de pan en zet apart in een grote kom. Laat een beetje afkoelen en voeg er de ricotta en de geraspte Parmezaanse kaas aan toe en roer goed.

Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur. Voeg de room en de tijm toe en schraap de gebruinde stukjes van de bodem van de pan. Breng aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur.

Begin nu met het stapelen van de lasagne. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnevellen en schep dan 1/3 van het kaas-pancettamengsel op de droge vellen. Herhaal dit 3 keer en eindig met een laatste laag lasagne.

Giet de room uit de pan erover en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal met een houten spatel.

Bak 40 minuten aan in de voorverwarmde oven.

Druk met een ronde koekjesvorm van 5 cm doorsnede (of een glas met scherpe rand) 4 rondjes in de bovenste lagen van de lasagne (tot ongeveer de helft van de lasagne). Verwijder voorzichtig de bovenste laagjes zodat er 4 kuiltjes ontstaan. Breek de eieren en laat de eitjes voorzichtig één voor één in de kuiltjes vallen. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.

Bak nog eens 5 à 7 minuten langer in de verwarmde oven. Laat een paar minuten afkoelen voor het serveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat eten we vandaag? Lasagne carbonara om je vingers bij af te likken
Sluiten