Erik Jonk
Erik Jonk Eten & drinken 8 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Zijn vleesvervangers en lightproducten wel zo goed? 6 feiten en fabels over gezonde voeding

Krijg je te weinig eiwitten binnen als je geen vlees eet? Horen lightproducten nou echt tot de gezonde voeding? En moet je vet vermijden? Bij zulke vragen past nóg een vraag: feit of fabel?

Als het gaat om informatie over gezonde voeding, zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer. Dat blijkt in elk geval uit onderzoek van Green Chef. De maaltijdbox stelt’ voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen’. Vragen en antwoorden over eten, van vet tot gezonde voeding, altijd leuk natuurlijk. Is het bijvoorbeeld goed om ‘die sliertjes van een banaan’ te eten?

Feiten en fabels over gezonde voeding

In verband met de uitkomsten over gezonde voeding neemt Daniet Shachar, diëtist bij Green Chef, zes feiten en fabels onder de loep.

1. ‘Sinaasappelsap is gezonder dan frisdrank’

Vaak wordt aangenomen dat sinaasappelsap een stuk gezonder is dan frisdrank, denken ook twee op de vijf Nederlanders. Toch lijkt dit wel mee te vallen, voornamelijk door de hoge hoeveelheid suikers. Diëtist Daniet Shachar: „Het eten van een sinaasappel is erg gezond, maar door alleen het sap van een sinaasappelsap te drinken worden de vezels van de suikers gescheiden. Hierdoor krijg je, naast de aanwezige vitamine C, onopgemerkt vooral suiker binnen.”

2. ‘Als je geen vlees eet, krijg je te weinig eiwitten binnen’

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen over gezonde voeding aan veganisten en vegetariërs: ‘Krijg je dan wel genoeg eiwitten binnen?’ Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van de Nederlanders denkt dat dit niet het geval is. Shachar: „Vlees is inderdaad een goede bron van eiwitten, maar het is zeker niet de enige. Er zijn meer dan voldoende eiwitrijke, plantaardige voedingsmiddelen. Zo gebruik ik zelf bijvoorbeeld graag peulvruchten: een kopje gekookte linzen bevat al 18 gram eiwit. Ook zijn sojaproducten zoals tofu en tempeh een uitstekende eiwitbron.”

3. ‘Vleesvervangers zijn ongezond’

Er zijn veel soorten vleesvervangers en de ene is de andere niet als het om gezonde voeding gaat. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel vegaburgers te veel zout en verzadigde vetten bevatten. Uit onderzoek van Green Chef blijkt dat 17 procent van de Nederlanders denkt dat vleesvervangers ongezond zijn. „Toch zijn ze nog steeds gezonder dan rundvleesburgers”, zegt Shachar. „Bovendien zijn er ook vleesvervangers die voldoen aan de richtlijnen van de Consumentenbond, dit laat zien dat het belangrijk blijft om etiketten te lezen en niet alle gezondheidsclaims voor waar aan te nemen.”

Gezonde voeding: koolhydraten, light en ook vetten?

4. ‘Koolhydraten zijn ongezond’

Keto en koolhydraatarme diëten zijn in trek, en dat zorgt bij sommigen voor argwaan richting koolhydraten. 14 procent van de Nederlanders denkt dat koolhydraten per definitie gezonde voeding zijn, zelfs ongezond, maar eigenlijk vormen ze een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet. Shachar: „Er zit een verschil tussen simpele en complexe koolhydraten. De eerste zijn simpelweg suikers, de tweede bevatten ook vezels, vitamines en mineralen. Deze zitten vooral in volkorenproducten, quinoa en groenten zoals broccoli. Het Voedingscentrum adviseert om 40 tot 70 procent van je calorieën uit koolhydraten te halen.”

5. ‘Lightproducten zijn altijd gezonder’

In eerste instantie lijken lightproducten een gezond alternatief. Zo denkt ook één op de tien Nederlanders, een laag percentage als het om gezonde voeding gaat. Maar dat gezonde alternatief gaat lang niet altijd op. Shachar verduidelijkt: „Lightproducten bevatten vaak minder calorieën, maar vaak worden vetten vervangen door bijvoorbeeld suikers of zoetstoffen. De hoeveelheid calorieën zegt niet alles over hoe gezond een product is. De kwaliteit van ingrediënten en de hoeveelheid voedingsstoffen zijn minstens zo belangrijk”.

6. ‘Alle vetten zijn ongezond’

Van de Nederlanders is 5 procent overtuigd dat alle vetten ongezond zijn. Toch is dit een fabel. „Vetten zijn namelijk essentieel, maar niet allemaal. Verzadigd vet en transvetten, vooral aanwezig in bewerkte producten, kun je beter vermijden. Onverzadigde vetten behoren wel tot de gezonde voeding. Die vind je vooral in (olijf)olie, vette vis en noten. Ze dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte, gezond hart en bloedvaten. Bij het bedenken van onze maaltijden zorgen we altijd voor evenwichtige maaltijden die gezonde, dus onverzadigde vetten bevatten. Toch is het belangrijk om ook met gezonde vetten maat te houden”, sluit diëtist Shachar af.

Wil je meer artikelen over gezondheid en gezonde voeding lezen? Kijk dan hier.

Wonen op deze plek blijkt gezond (en dat is óók in Nederland)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.