Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom doen sommige mensen zout in hun koffie? Dat blijkt zo gek nog niet

Cappuccino, latte macchiato, met suiker, met melk of gewoon zwart. Kortom, er zijn nogal wat manieren hoe je jouw koffie kunt drinken. Maar er blijkt ook een andere variant. Waarbij koffieleuten zout in hun bakkie pleur doen. Maar waarom?

Het blijkt om een trucje te gaan waarbij koffiedrinkers een snufje zout toevoegen aan hun ‘bakkie’. Op social media werd het inventieve idee al besproken en daar zit dus klaarblijkelijk best iets zinnigs in. Mocht je je trouwens afvragen hoeveel koppen koffie je per dag kunt drinken? Metro schreef daar eerder over.

Zwarte koffie met zout

Het zout is namelijk bedoeld om in zwarte koffie de bittere smaak te temperen. YouTuber en barista James Hoffman legde daarover het een en ander uit. „Over het algemeen kan zoutheid bijvoorbeeld zoetheid versterken, en het kan ook bitterheid verzachten of verminderen.” Wellicht heb je weleens gemerkt dat zout en chocolade ook een goede combinatie zijn?

Hoffman nam zelf ook de proef op de som en concludeerde dat je een minuscule hoeveelheid zout kunt toevoegen om het zout niet te proeven. Maar met de juiste dosering wordt de koffie wat hem betreft zachter. De smaak verandert niet, maar de bitterheid kun je volgens hem wel degelijk beïnvloeden. Hij benadrukt dat er mensen zullen zijn die geen verschil zullen proeven. „Maar voor de meeste mensen is het een verrassende en interessante kleine verandering.”

Onderzoek bevestigt

Een tijd geleden namen onderzoekers dit onderwerp al eens onder de loep en publiceerden hun werk in het wetenschappelijke Nature. Zij concludeerden dat dat zouten selectief smaken filteren. „Zodat onaangename smaken (zoals bitterheid) meer worden onderdrukt dan smakelijke smaken (zoals zoetheid), waardoor de opvallendheid en/of intensiteit van de laatste toeneemt.”

Smaken verschillen nog steeds, maar wetenschappelijk onderzoek toont dus ook aan dat het zout bitterheid vermindert. Overigens is te veel zout niet goed voor een mens en kan het leiden tot hart- en vaatklachten. Aan deze vijf signalen kun je zien of je te veel zout binnenkrijgt.

Feit of fabel over alcohol: werkt een kop koffie tegen een kater?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.