Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Eten & drinken 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Pannenkoeken bakken zonder melk: het kan (en zo doe je dat)

Wie zegt dat je melk nodig hebt om heerlijke pannenkoeken te maken? Voor degenen die lactose-intolerant zijn of simpelweg geen melk in huis hebben, hebben we de perfecte oplossing: pannenkoeken zonder melk. Deze vegan pannenkoeken zijn net zo smaakvol en luchtig als de klassieke versie en bovendien gemakkelijk te maken.

Wij vertellen je uiteraard hóé je dat doet!

Nieuwerwetse pannenkoeken

Hoewel het klassieke pannenkoekrecept altijd een favoriet zal blijven, is het de laatste jaren steeds makkelijker en noodzakelijker geworden te variëren met de klassieke Hollandse maaltijd. Onze ‘diëten’ veranderen en soms past een ei of een flinke scheut melk daar niet meer bij. Eerder schreven onze collega’s van Culy al over pannenkoeken zonder ei, maar onlangs doken ze ook in de materie over pannenkoeken zonder melk.

Want ben je lactose-intolerant, veganist of heb je gewoonweg geen melk in huis (en geen supermarkt om de hoek) dan wil je alsnog genieten van een pannenkoek. Gelukkig voor jou: dat kan gewoon!

Pannenkoeken zonder melk: zo doe je dat

Pannenkoeken zonder melk zijn gemakkelijk te maken en net zo lekker als de ‘traditionele’ versie. Ga hiervoor wel op zoek naar een goed basisrecept voor pannenkoeken. Kijk naar de ingrediënten en voeg in plaats van melk, water, amandelmelk, sojamelk of een andere plantaardige drank toe.

Om het beslag lekker luchtig te maken, kun je een beetje bruisend water toevoegen of het beslag extra goed en lang mixen met een garde of blender. Voor extra smaak (da’s zeker nodig als je de melk vervangt door water) kun je een snufje zout, suiker, vanille-extract en wat olie toevoegen aan het beslag. Bak de pannenkoeken vervolgens op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Precies zoals je gewend bent dus.

Pannenkoeken zonder melk en ei: kan dat ook?

Kijk, pannenkoeken zonder melk of zonder ei dat snappen we. Eén ingrediënt weglaten vinden we nog niet zo spannend, maar twee hoofdingrediënten vervangen? Dat is andere (pannen)koek. Gelukkig kun je heel makkelijk pannenkoeken maken zonder melk en ei.

Voeg hierbij de twee theorieën samen: vervang de melk door water of iets anders plantaardigs en vervang de eieren door een lepel bakpoeder en een lepel appelmoes. Voeg een extra scheutje olijfolie toe aan het beslag, mix het een beetje extra met een garde of handmixer en je bent klaar om te bakken!

Op zoek naar lekkere recepten? Die vind je hier.

Dit kopje koffie kost 920 euro en laat mensen ‘huilen van geluk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pannenkoeken bakken zonder melk: het kan (en zo doe je dat)
Sluiten