Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 3 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

De beste 10 landen om naartoe te reizen voor het eten

Naast cultuur, natuur of temperatuur, kun je ook op reis gaan om je culinaire behoeftes te vervullen. Hoewel de Hollandse pot soms echt wel iets heeft, verlangen we soms naar Oosterse delicatessen of mediterraanse gerechten. Welke wereldwijde keukens je niet mag missen? Deze 10 landen moet je bezoeken als je op reis gaat voor het eten.

Oké, smaken verschillen. Maar CNN Travel nam de wereldwijde keukens veelvuldig onder loep en bekeken welke eetculturen nu eenmaal hoog op de culinaire ladder scoren. Zij stelden een lijst op van 10 keukens, waar je wellicht toch je vakantieplannen op kunt inrichten.

10 beste keukens wereldwijd om naartoe te reizen

10. De Verenigde Staten

Amerika is zo’n land waar eigenlijk alle soorten keukens samenkomen. Italiaanse pizza, Belgische frieten of de, oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige, hamburger. De VS staat erom bekend een breed arsenaal aan mogelijkheden voor eetliefhebbers te bieden en daar een typisch Amerikaanse draai aan te geven. Wat dacht je van een goede cheeseburger? Of chocolate chip cookie? Maar ook de Amerikaanse mosselsoep, limoentaart of de Cobb-salade zijn populair.

cheeseburger Amerika
Foto: Unsplash

9. Mexico

De Mexicaanse keuken heeft echt van alles. Enchiladas, taco’s, fajita’s, burrito’s of quesadilla’s? Je kent het vast. We zijn er immers in Nederland ook dol op. Maar wat dacht je van de Mexicaanse mole? De eeuwenoude saus gemaakt van chilipepers, specerijen, chocolade en magische bezweringen. Of de taco’s al pastor? Gemaakt van varkensvlees geroosterd aan het spit. En tamales? Een gestoomd pakketje vol smakelijke lekkernijen dat de maya’s bedachten. Allemaal het proberen waard.

Tamales Mexico
Traditionele Tamales Foto: Unsplash

8. Thailand

De Thaise keuken kenmerkt zich door streetfood waarbij gerechten worden overladen met kruiden en smaken. Pittig, zout, zuur, zoet, knapperig en sappig vinden elkaar in één gerecht. Naast de smaken, zijn ook de mensen in Thailand veelal vriendelijk en dankbaar als je hun eten proeft. Wellicht moet je de garnalensoep Tom yam kung, de Massaman curry of de populaire papayasalade Som tam eens proberen?

Thais eten
Foto: Unsplash

7. Griekenland

Naast onmiskenbare kalamata olijven, feta en de Griekse salade, biedt de Griekse keuken nog veel meer. Een hap dolma (met rijst gevulde wijnbladeren) of een slok linzensoep geeft een klein voorproefje van het leven in het oude Griekenland, toen ze werden uitgevonden. Daarnaast is de olijfolie rijkelijk aanwezig en is dat echt iets anders dan de olijfolie die wij hier in de supermarkt hebben. Probeer ook de spinazietaart spanakopita of natuurlijk de gyros.

Grieks eten Griekenland
Foto: Unsplash

6. India

Als er een land is dat de gerechten onderdompelt, masseert of zelfs zegent met kruiden, dan is het India wel. Daarnaast staat het land bekend om de veelvoud aan, zeer smakelijke, vegetarische gerechten. Probeer Linzendahl en Dosa (gevulde pannenkoeken met kaas en pittige groenten) en vergeet geen chai te drinken.

India eten
Foto: Unsplash

5. Japan

Japan staat bekend om de ramen, sushi en gyoza. Maar wat dacht je van een royale kaiseki-maaltijd met meerdere gangen, die de seizoenen presenteren of een plekje aan een ronddraaiende sushiband? Daarnaast bieden de buurtwinkels in Japan al bijzondere en gastronomische delicatessen. Probeer miso soep, sushi, sashimi of tempura als je dan toch voor Japan kiest.

10 landen eten reizen keukens
Foto: Unsplash

4. Spanje

Als er ergens een eetcultuur heerst, is het wel in Spanje. Waar vaders, moeders, kinderen, oma’s en opa’s erop uit trekken om met elkaar, veelal buiten, te eten. En waar je niet om de ultra-bekende tapas heen kunt. Kruiden, verse vis en zeevruchten of tomaten zoals je ze niet eerder proefde. Spanje dit jaar? Neem dan een stukje iberico ham of probeer de wereldberoemde churros.

10 landen eten reizen keukens
Foto: Unsplash

3. Frankrijk

Fransen houden van eten en maken daar nu eenmaal graag tijd voor. Een lunchpauze, inclusief meerdere gangen en wijn, hoort daar tot de orde van de dag. Niet al te gek dat de Michellin-gids bedacht werd in Frankrijk. Vind de juiste bistro waar je stoofgerechten als cassoulet of pot au feu kunt vinden of ga voor een traditionele steak frites. En vergeet geen slakken, macarons of een écht Frans stokbrood te proberen. Mocht je overigens op wijnvakantie willen? Dit zijn de beste wijnregio’s.

Macaron Frankrijk
Foto: Unsplash

2. China

De Chinezen staan bekend om het feit dat ze aan elkaar vragen: ‘Heb je al gegeten?’ En dat geeft aan hoeveel zij geven om hun eetcultuur. In het land kom je erachter dat er meer te eten valt dan je dacht. En zijn er allerlei verschillende keukens per regio. Zoetzuur varkensvlees, dim sum, geroosterd varkens of eendenvlees of Xiaolongbao, oftewel soep dumplings, zijn in China absoluut de moeite waard.

1. Italië

Het land dat eeuwenlang bekend staat om hun onmiskenbare keuken. Het is dan ook niet vreemd dat de Italiaanse keuken overal geïntegreerd is. En dat terwijl hun eten eigenlijk met de eer strijkt door de eenvoudigheid. Pasta, olijfolie, knoflook, tomaat, kaas en vlees en veel meer lijkt er niet nodig. Kazige risotto, spaghetti bolognese of pizza’s, overal in Italië vind je het ultieme ‘comfort food’. En vergeet niet een echte Italiaanse koffie te drinken.

Zweden of toch Bulgarije? Deze unieke reizen met de trein kan je maken in Europa

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.