Felix Decavel
Felix Decavel Eten & drinken 20 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vijf gezonde alternatieven voor koffie die je ook een boost geven

Een dagelijks bakje troost kan je ook kopzorgen geven. Omdat cafeïne een stimulant is, raak je al snel afhankelijk van koffie en dat is nooit goed. Wat zijn vijf gezonde alternatieven?

Ook al gaat er niets boven een heerlijke kop koffie in de ochtend, er bestaan betere manieren om je dag mee te beginnen. Maar omdat een glas water nou niet meteen doet watertanden, hebben we vijf gezonde alternatieven voor koffie bij elkaar gezocht die ook nog eens de smaakpapillen verwennen.

Gezonde alternatieven voor koffie

Neem plaats aan de ontbijttafel, sla de krant open en smeer een bammetje. Wij zorgen voor de drankjes.

1. Kombucha

Dit populaire hippie-drankje komt vermoedelijk oorspronkelijk uit China en bestaat uit groene of zwarte thee die gefermenteerd is door middel van gist en bacteriën. Klinkt smakelijk toch? We beloven je dat het écht zo is. Kombucha heeft iets weg van appelcider, maar bevat veel minder suiker.

Na het fermentatieproces, komen er probiotica en antioxidanten vrij die ervoor zorgen dat Kombucha een gezond alternatief voor koffie is.

2. Cichorei-koffie

Net zoals koffiebonen, kunnen wortels van de cichoreiplant geroosterd, gemalen en gebrouwen worden om een heerlijk heet drankje van te maken. Het voordeel is ook dat je geen nieuwe huishoudelijke apparaten aan hoeft te schaffen. Cichorei-koffie maak je met een normaal koffiezetapparaat, een cafetière of een espressomachine.

Cichorei is een rijke bron van inuline. Dat is een vezel die kan helpen bij je spijsvertering. Bovendien bevordert het de groei van goedaardige bacteriën in je darmen. Opnieuw een gezond alternatief voor koffie dus.

3. Matcha-thee

Een perfect alternatief voor als je een boost nodig hebt, maar geen zin hebt in koffie. Matcha-thee wordt in China en Japan al meer dan duizend jaar gedronken. Het is een type groene thee dat ook een beetje cafeïne bevat. Maar een stuk minder dan je gebruikelijke ochtendcappuccino.

Volgens onderzoekers zorgt Matcha-thee voor een lagere bloeddruk en kan het een wapen zijn in de strijd tegen overgewicht.

4. Yerba maté

Als een matcha-thee je honger naar cafeïne niet stilt, dan kan je misschien een yerba maté overwegen. Een kopje van dit drankje bevat ongeveer evenveel cafeïne als een normale kop koffie. Toch is het een gezond alternatief.

De Zuid-Amerikaanse plant waarvan yerba maté gemaakt is, is rijk aan antioxidanten, vitaminen, ijzer en calcium.

5. Warm citroenwater

Excuses dat we ogenschijnlijk met een sisser afsluiten, maar warm citroenwater is één van de beste gezonde alternatieven voor koffie die er zijn. Daarnaast is het spotgoedkoop en makkelijk te bereiden.

Overigens is het niet alleen cafeïne- en calorievrij, maar citroenwater zit boordevol antioxidanten en vitamine C. Een ideaal genotsdrankje om de dag mee te beginnen.

Laat eten? Niet gezond, blijkt uit onderzoek; dit is wat het met je lichaam doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf gezonde alternatieven voor koffie die je ook een boost geven
Sluiten