Iza de Bruin
Iza de Bruin Eten & drinken 10 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

7x oer-Hollandse recepten voor Dutch Food Week

Het is de week van Nederlands voedsel (ja, dat bestaat echt) en daarom wordt er aangemoedigd om meer bewust te genieten van lekker Nederlands eten. Dutch Food Week is een initiatief van Topsector Agri&Food. In het kader daarvan heeft Metro een lijstje gemaakt van oer-Hollandse recepten met een twist.

Als je geen zin hebt om zelf te koken, kun je altijd een van de evenementen bijwonen die Dutch Food Week organiseert. Denk bijvoorbeeld aan markten en kookworkshops voor kinderen. Mocht je wel zin hebben om de keukenprinses uit te hangen, dan moet je bij onze collega’s van Culy zijn: die delen altijd de lekkerste recepten. Wij bij Metro hebben de crème de la crème van de Hollandse pot verzameld. Voor elke dag van de week geven wij een optie voor wat je ‘s avonds kan serveren.

7x oer-Hollandse recepten

Maandag

Een scheutje azijn in je andijviestampot is een opvallend ingrediënt. Meesterchef Robert Kranenborg noemt het een lekker zuurtje dat de boel bij elkaar trekt. Superslim én heel lekker. Deze stamppot is perfect voor meatless monday omdat er geen spekjes aan te pas komen. In plaats daarvan serveert Kranenborg er knolgroenten bij, maar voel je vrij om er een ander knappertje bij te eten.

> Naar recept: Vegetarische andijviestamppot van meesterchef Robert Kranenborg

Dinsdag

Is dit ook Hollandse pot? Er zijn zeker argumenten waarom dit wel zo is. De Indonesische keuken is zo sterk verweven met de Nederlandse eetcultuur dat een boerenkoolcurry prima in dit lijstje past. Curry mogen we overigens niet zeggen van Vanja: ‘Gulai zou je kunnen vertalen met ‘curry’, hoewel dat woord te pas en te onpas gebruikt wordt om een sauzig Aziatisch gerecht te duiden. Deze gulai, dan wel curry, eet je in Indonesië met cassaveblad en dat heeft wel iets weg van boerenkool’.

Foto: Insane Bron: Insane

> Naar recept: Gulai boerenkool met knapperige tempehcrumble

Woensdag

Om de week te breken: Limburgs zuurvlees met patat, of gebakken aardappeltjes voor een gezondere versie. Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een op en top winters gerecht. Maar met frisse bladgroenten en een lekkere pickle smaakt het ook fantastisch in de vroege lente! Je zou het zelfs op een bao kunnen eten. Of is dat té fusion?

Foto: Culy Foto: Culy

> Naar recept: Limburgs zuurvlees

Donderdag

Zachte Italiaanse deegkussentjes met opgedraaide boerenkool, die lekker hartig smaakt dankzij de Parmezaanse kaas. Een fijne versmelting van twee heerlijke keukens! Wist je dat buffelmozzarella ook gewoon in Groningen wordt gemaakt?

Foto: De Nieuwe Winterkeuken

> Naar recept: Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto

Vrijdag

Verslavend lekkere aardappel-spitskoolkoekjes, op smaak gebrachte gehaktballetjes en een eenvoudig roomsausje van peterselie: wát was er ook alweer mis met een AGV’tje? Juist ja, helemaal niets. Wil je een extra lekkere bal? Maak dan deze gehaktballen van Johannes van Dam.

Hollandse gerechten
Foto: Winnie Verswijvel voor Culy Bron: Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Makkelijke aardappel-spitskoolkoekjes met gehaktballen en peterselieroom

Zaterdag

Easy en snel is wat we willen op zaterdag. Met dit chique broodje haring doe je jezelf een plezier. Het resultaat is namelijk een royaal broodje met gerookte mayo, appel, radijs, aardappelschijfjes, haring, bosui en gefrituurde uitjes. Zoooo lekker.

Foto: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel

Zondag

Oh moeilijk: sluiten we de week af met hutspot met zoete aardappel en chorizo, of toch deze nieuwe aardappeltjes met zelfgemaakte spinazie à la crème van Nigel Slater?
Nigel over dit recept: „Nog een recept voor geroosterde aardappels, met felgroene spinazie à la crème. Nieuwe aardappeltjes krijgen van het roosteren een zachte textuur, als gnocchiballetjes. Als je ze diep insnijdt, zoals een toastrekje, dan worden ze ook lekker krokant.” Eigenlijk zijn het dus net hasselbacks. Dit recept is ook heerlijk met postelein of raapstelen.

Foto: Jonathan Lovekin

> Naar recept: Geroosterde nieuwe aardappeltjes & spinazie à la crème van Nigel Slater

Slachtofferhulp Nederland wil dat Netflix Dahmer-serie verwijdert: ‘Regie slachtoffers wordt uit handen geslagen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
7x oer-Hollandse recepten voor Dutch Food Week
Sluiten