Wereldwijde voedselprijzen door oorlog op recordhoogte: in 32 jaar niet zó duur geweest

De voedselprijzen zijn in 32 jaar niet zo hoog geweest als afgelopen maart. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een van belangrijkste oorzaken, schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Die twee landen zijn namelijk belangrijke exporteurs van granen.

De index waarmee de FAO de prijsontwikkeling van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, steeg naar een stand van 159,3 punten. Dat is een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van februari, toen de voedselprijzen ook al een recordniveau aantikten.

Voedselprijzen graan en olie omhoog

Granen werden vorige maand ruim 17 procent duurder dan in februari. Vooral tarwe en graan voor veevoer stegen in prijs door de oorlog in Oekraïne. Dat land is samen met Rusland goed voor zo’n 30 procent van alle tarwe-export ter wereld. Van alle geëxporteerde mais komt zo’n 20 procent uit Rusland en Oekraïne. Bij de duurdere tarwe speelt ook mee dat er zorgen zijn over de oogst in de Verenigde Staten door droogte in het land.

Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, werd bijna een kwart duurder. Oekraïne is ‘s werelds belangrijkste exporteur van zonnebloemolie, maar de uitvoer daarvan ligt grotendeels plat. In onder andere Nederland is het moeilijk om in supermarkten nog een fles zonnebloemolie te vinden. Door het gebrek aan zonnebloemolie neemt de voedingsmiddelenindustrie zijn toevlucht tot andere oliën, zoals sojaolie en raapzaadolie, die daardoor ook duurder worden.

Zonnebloemolie schaarste

De schappen met het gele goedje zijn in de supermarkt zo goed als leeg, want zonnebloemolie is moeilijk leverbaar. Online is het product ook ofwel niet leverbaar, of gigantisch duur. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor zonnebloemolie. Denk bijvoorbeeld aan koolzaadolie of slaolie.

Maar de prijzen voor palmolie, sojaolie en raapzaadolie stegen eveneens aanzienlijk, als gevolg van de hogere prijzen voor zonnebloemolie en de stijgende prijzen voor ruwe olie, waarbij de prijzen voor sojaolie verder werden ondersteund door de bezorgdheid over de verminderde export door Zuid-Amerika, laat de FAO weten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

De Jonge overleefde ‘ongemakkelijk’ debat, maar niet geheel zonder kleerscheuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wereldwijde voedselprijzen door oorlog op recordhoogte: in 32 jaar niet zó duur geweest
Sluiten