Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lasagne in een tube en vloeibare bruschetta? Italiaanse kok creëert de meest experimentele gerechten

Sommige chefkoks verheffen hun beroep tot een ware kunstvorm. En dat kan experimentele en ietwat gekke wendingen krijgen. De Italiaanse chef Valerio Braschi’s (24) is zo’n chef die bekendstaat om de uiterst bijzondere presentatie van zijn gerechten. Wat dacht je van lasagne in een tube, bruschetta in een reageerbuis of drinkbare pasta carbonara?

Zijn restaurant Ristorante 1978, dat ook in de Michelin Gids staat, vind je in de chique wijk Trieste Salario in Rome. CNN sprak met de spraakmakende chefkok. Volgens hem zijn er geen grenzen in de keuken. „Ik kan oneindig experimenteren met gedurfde nieuwe smaken, brouwsels en nieuwe combinaties.” Hij wil zijn gasten verbijsteren met de presentatie van zijn gerechten en verrassen met smaken die ze niet verwachten.

Italiaanse chefkok maakt lasagne in een tube

De extravagante gerechten van de chef doen je wellicht in eerste instantie gek opkijken. Maar zijn werk wordt geprezen door culinaire kenners. We geven je een inkijkje in de verbazingwekkende menukaart.

Zo kun je bij Ristorante 1978 lasagne bestellen in de vorm van een tube tandpasta en een tandenborstel. Gevolgd door mondwater van parmezaanse kaas. De chef gebruikt voor zijn gerechten veelal herinneringen uit zijn jeugd. Achter elke gang zit wel een persoonlijk verhaal.

Vloeibare pasta en bruschetta in een reageerbuis

Neem bijvoorbeeld een gerecht dat volledig in het teken staat van zijn geboorteplaats Santarcangelo di Romagna. Gasten krijgen een bord met een foto van de kustplaats en een vloeibare versie van het lokale worstenbrood. „Eerst geniet je van het uitzicht op de stad, dan lik je mijn versie van de piadina op”, aldus de Italiaanse chef.

Maar er zijn meer bijzondere maaltijden. Een gekke lasagne-lolly, typisch Italiaanse bruschetta in een reageerbuis, of drinkbare pasta carbonara. Ook kun je in het restaurant een zakje krijgen met een ietwat verdacht uiterlijk en poeder. Maar het blijkt gewoon een pizza in poedervorm te zijn. Of een gekookt eitje dat een dessert blijkt te zijn.

De chefkok is gek op vloeibare gerechten, blijkt uit zijn menu. Naast de bruschetta en carbonara, serveert hij ook vloeibaar vlees.

Overigens weet de Italiaan in zijn vlees- en viskeuze ook veelal te verbijsteren. Zo kun je een gefrituurd konijnenoor bestellen, een biefstuk van zebra uit Zuid-Afrika, het hart van een bizon of een bord met zeeplankton en chocolade. Eén ding kun je concluderen: vernieuwend is het zeker.

Wat zo’n ervaring kost? Je krijgt voor 125 euro tien gangen bij de chefkok. Daarbij zijn de drankjes niet inbegrepen.

Minder fastfood in Nederland? Kabinet werkt aan een rem op ketens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lasagne in een tube en vloeibare bruschetta? Italiaanse kok creëert de meest experimentele gerechten
Sluiten