Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Eten & drinken 31 okt 2021

‘Vader van de tiramisu’, Ado Campeol, overleden op 93-jarige leeftijd

Er zijn maar weinig mensen die tiramisu niet lekker vinden. Het wereldberoemde toetje staat in menig restaurant op de kaart en behoort tot de klassiekers als het aankomt op toetjes. Maar de man die aan de wieg van het dessert stond, Ado Campeol, is overleden, op 93-jarige leeftijd.

Campeol stond in Italië ook wel bekend als ‘de vader van de tiramisu’. De Italiaanse kok en zijn vrouw waren betrokken bij het ontstaan van het dessert, dat bestaat uit lange vingers, mascarpone, suiker, koffie en marsala.

Campeol was de eigenaar van restaurant Le Beccherie, in het noorden van Italië. Daar verscheen het toetje in 1972 voor het eerst op de menukaart. Hoewel meerdere koks de eer voor het bedenken van het dessert opeisen, wordt er alom aangenomen dat het voor het eerst in het restaurant van Campeol werd geserveerd.

Tiramisu is het product van een foutje

Het verhaal gaat dat tiramisu eigenlijk het product van een foutje in de keuken is. Eén van de koks probeerde vanille-ijs te maken, maar liet per ongeluk mascarpone in de bak met suiker en eieren vallen. Die onverwachte combinatie bleek zo’n succes dat de vrouw van Campeol erbij geroepen werd. Samen voegden ze nog in koffie gedoopte lange vingers aan het recept toe. En voilà: tiramisu was geboren.

Het dessert is niet gepatenteerd, waardoor er inmiddels heel veel varianties op het recept in omloop zijn. Maar het recept van Campeol is door de officiële Accademia Italiana della Cucina erkend als de ‘echte tiramisu’. De naam van het toetje betekent vrij vertaald ‘trek me op’ of ‘beur me op’.

Een ster in de geschiedenis van eten en wijn

De gouverneur van de Italiaanse regio Veneto, Luca Zaia, reageert bedroefd op het overlijden van Campeol. „We verliezen een ster in de geschiedenis van eten en wijn”, schreef hij op Twitter.

Ook het personeel van Le Beccherie is bedroefd om het overlijden van Campeol. „Ado Campeol leverde een fundamentele bijdrage aan de geschiedenis van Le Beccherie en tiramisu”, schrijft het restaurant op Facebook.

Recept van de dag: Tiramisu in glaasjes met pandan en kokos

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Vader van de tiramisu’, Ado Campeol, overleden op 93-jarige leeftijd
Sluiten