Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & drinken 13 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Het Eetdagboek van Gea (26): ‘Het liefst nodig ik mensen uit die denken dat tofu en tempeh smaakloos zijn’

We zijn er dag in, dag uit mee bezig: eten. Wat eet jij op een normale, doordeweekse dag? We vragen het elke week aan een andere Nederlander. Het kan namelijk hartstikke verfrissend zijn om verschillende meningen over eten te horen. Gaan mensen voor gezonde keuzes, of toch voor lekker makkelijk? We trappen de rubriek Eetdagboek af met Gea (26), die zoveel mogelijk vegan eet.

Gea deelt haar eetdagboek van een doordeweekse dag met ons.

Het eetdagboek van Gea

Ontbijt:
Een bakje sojayoghurt.

Snack:
Een plak bananenbrood.

Lunch:
Een meergranen stokbrood met muhammara, sla en tomaat.

Snack:
Een handje kruidnoten.

Avondeten:
Vegan Pad Thai.

Snack:
Chocolate chip cookies.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

„Ik denk dat het wel meevalt. Ik heb geen exact getal, omdat het per week erg verschilt. Ik kook vooral veel met (gedroogde) peulvruchten, tofu en tempeh, die ik vaak in één keer insla. Die week zijn mijn boodschappen dan best wel duur. De andere keer koop ik bijna alleen verse groentes. Veel ingrediënten haal ik bij de toko om de hoek, waar veel dingen net wat goedkoper zijn dan in de supermarkt.

Wel geef ik relatief gezien meer geld uit aan bepaalde vervangers, zoals bijvoorbeeld havermelk voor in de koffie. Ik kies dan altijd voor de vervangers die ik écht lekkerder vind en niet voor de goedkoopste optie. Dat vind ik dan oké, omdat ik verder geen geld uitgeef aan vlees. Daarnaast koop ik vleesvervangers eigenlijk alleen in de aanbieding.”

Zelf uitgebreid koken, of ga je liever voor snel en makkelijk?

„Het liefst ga ik voor een combinatie van beiden. Als ik alleen ben of een drukke dag heb gehad, dan ga ik voor snel en makkelijk, maar ik doe over het algemeen liever meer moeite voor meer smaak.

Toch vind ik het ook leuk om op een vrije dag met vrienden van alles uit te proberen, zoals vegan macarons maken met aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) in plaats van ei, vegan shoarma maken van oesterzwammen, of zelf ‘kip’ namaken door seitan te maken.”

Eet je vaak buiten de deur?

„Iets te vaak… sinds ik vega(n) restaurants heb ontdekt, vind ik uit eten gaan weer helemaal leuk. Als ik een dagje uit ben, dan kan ik ook echt uitkijken naar het eten dat daarbij hoort. Ik vind dat er vooral bij vega(n) restaurants veel nieuwe of creatieve dingen op het menu staan, zoals pulled jackfruit in plaats van pulled pork, ‘zalm’-carpaccio gemaakt van wortel en ‘kippenvleugels’ gemaakt van bloemkool. En dan vind ik dat mijn geld echt waard.”

Ga je voor een Hollands AVG’tje, of toch voor de buitenlandse keuken?

„Ik ga 100 procent voor de buitenlandse keuken. Ik ben nooit zo’n fan geweest van de Nederlandse keuken, vooral omdat ik ook nooit zo van vlees heb gehouden. Ik houd het meest van de Aziatische keuken, daar is zoveel smaak terug te vinden! Daarnaast zijn er heel veel recepten te vinden die vega(n) zijn, of die makkelijk te maken zijn zonder dat je alle smaak verliest.”

Welk gerecht is typisch Gea?

„Ik volg alleen maar recepten hoor, die ik eventueel aanpas om het recept vegan te maken. Maar het vaakst maak ik een stir fry met noodles en gemarineerde tofu of tempeh. Het liefst nodig ik dan mensen uit die nog steeds denken dat tofu en tempeh smaakloos zijn, want dat is dus absoluut niet zo.”

Reactie van een voedingsdeskundige

Ricky Frissen is diëtist, coach en schrijver van het boek Vrijheid van voeding. Elke week reageert hij kort op het voedingsdagboek met een tip en een top.

Reactie op het Eetdagboek van Gea

Ricky Frissen

Ricky Frissen

Diëtist en auteur

Top: „Hoi Gea, wat goed dat je vegan eet! Je voedingspatroon ziet er goed uit. Mooi gebalanceerd, gezond en smakelijk.”

Tip: „Wist jij dat mensen die veganistisch eten over het algemeen meer eiwitten nodig hebben dan mensen die dierlijke producten eten? Zeker als je sport is het belangrijk voor het herstel van de spieren. Het lijkt alsof je hier en daar nog wel iets meer proteïne zou mogen binnen krijgen. En ik mis enigszins het fruit om aan je dagelijkse vitamines te komen!”

Nog een nieuwe rubriek lezen? Metro is ook gestart met Fabel over slapen… of niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het Eetdagboek van Gea (26): ‘Het liefst nodig ik mensen uit die denken dat tofu en tempeh smaakloos zijn’
Sluiten