Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & drinken 27 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Het eetdagboek van Amber: ‘Mijn recept ging viral en werd 2,6 miljoen keer bekeken’

We zijn er dag in, dag uit mee bezig: eten. Wat eet jij op een normale, doordeweekse dag? We vragen het elke week aan een andere Nederlander. Het kan namelijk hartstikke verfrissend zijn om verschillende meningen over eten te horen. Gaan mensen voor gezonde keuzes, of toch voor lekker makkelijk? Met vandaag: het eetdagboek van Amber (21).

Amber studeert op dit moment Voeding & Diëtetiek en is influencer. Ze deelt haar eetdagboek van een doordeweekse dag met ons.

Het eetdagboek van Amber

Ontbijt:
Carrot cake van havermout met eiwitpoeder, chiazaad en een banaan. Koffie to go met kokosmelk en een klein stukje boterkoek.

Snack:
Plakje bananenbrood met stroopwafel. „Deze maak ik van te voren en ik haal ze per plakje uit de vriezer.” Tijdens het sporten: een fruitreep met gedroogd fruit. Net na het sporten: een geroosterde boterham met 100 procent pindakaas en hennepzaden, kop zwarte koffie.

Lunch:
Frittata met zoete aardappel en feta. „Ook deze had ik van te voren al gemaakt en hoefde ik alleen nog maar op te warmen.”

Snack:
Een kom gepofte durum met een halve scoop eiwitpoeder en amandelmelk.

Avondeten:
Vegetarische volkorenlasagne met spinazie, linzen, kastanjechampignons, zuivelspread light en 30+ kaas. „Ook dit is een mealprep-recept dat ik in bulk had gemaakt, zodat ik hier meerdere dagen van kan eten. ”

Snack:
„Na mijn avondeten ging ik nog een keer trainen, dus na deze training nam ik een grote bak magere kwark, met gepofte durum, een kiwi en wat frambozen.”

Welk gerecht is typisch jou?

„Waar ik het meest om bekend sta is dat ik ‘ongezonde’ dingen verwerk in mijn recepten. Dat doe ik om ervoor te zorgen dat geen enkel product verboden is, en je dus minder snel eetbuien krijgt tijdens het afvallen. Het draait bij mij echt om balans, en dat is in mijn ogen zonder restricties.”

Je deelt veel gerechten op TikTok en Instagram. Wat is het populairste recept?

„Het recept dat het meest viral is gegaan, is mijn stroopwafel baked oats. Deze is momenteel 2,6 miljoen keer bekeken. Recepten die ook vaak worden nagemaakt zijn de eierkoek-tiramisu en eierkoek-kwarktaartjes. Mega leuk!”

Geef je veel geld uit aan boodschappen?

„Ik merk dat ik zeker wel meer aan boodschappen besteed dan mijn vrienden en andere mensen om mij heen. Dat is ook super logisch natuurlijk, omdat ik ook aanzienlijk vaker in de keuken sta dan zij doen. Verse groenten en fruit zijn een stuk duurder dan een boterham met hagelslag, maar voor mij is dat het waard.

Voor mij is geld uitgeven aan gezonde boodschappen echt een investering in je eigen gezondheid. Ik ga in verhouding misschien wel minder vaak lunchen en uit eten omdat ik mijn eigen eten net zo lekker vind, dus dan trek ik het daarmee weer recht!”

Je eet dus niet vaak buiten de deur?

„Ik probeer zo min mogelijk buiten de deur te eten. Ik vind dat ik minstens zo lekker kook als op veel plekken waar ik anders naartoe zou gaan, dus dan vind ik het zonde om daar veel geld aan uit te geven! Wel haal ik regelmatig ergens een koffie to go, om tijdens het wandelen te drinken.

Ook is het meestal gezonder om thuis te eten, waardoor het makkelijker is om je aan je gezonde leefstijl te houden. Ik heb erg snel last van buikpijn of een opgeblazen gevoel wanneer ik iets afhaal, dus ik bespaar mezelf dat liever en kook dan gewoon zelf.”

Zelf uitgebreid koken, of snel en makkelijk?

„Ik houd ervan om lekker te eten, maar probeer ook zo makkelijk mogelijk te werken zonder extreem lange lijst aan ingrediënten. Omdat ik veel tijd kwijt ben met het filmen en fotograferen van mijn recepten, zijn mijn lunch en diner recepten vaak op basis van mealprep. Ik kook dus meerdere porties in één keer, zodat ik het op het moment zelf alleen nog hoef op te warmen. Zo bespaar ik onwijs veel tijd, terwijl ik toch super lekker en gezond kan eten!”

Reactie van een voedingsdeskundige

Ricky Frissen is diëtist, coach en schrijver van het boek Vrijheid van voeding. Elke week reageert hij kort op het voedingsdagboek met een tip en een top.

Reactie op het Eetdagboek van Amber

Ricky Frissen

Ricky Frissen

Diëtist en auteur

Top: „Hoi Amber, wat een heerlijk veelzijdig voedingspatroon heb je! Er is veel variatie te vinden in wat je eet. Zo te zien denk je goed na over wat je wil eten en de tijd die je ervoor wil spenderen. Goed dat je zo goed voorbereid bent!”

Tip: „Wow, twee keer op een dag trainen? Wist je dat wanneer je meerdere trainingssessies op een dag hebt, het belangrijker wordt om meer (simpele) koolhydraten te eten tussen de trainingen door? Zo vul je het glycogeen, dat je verbruikt hebt tijdens de eerste training, weer tijdig aan.”

Het vorige eetdagboek vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.