Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 18 okt 2021

Deze dingen moet je niet in de airfryer bereiden (en dit juist wel)

Een nieuwe speler op de markt is de airfryer allang niet meer, maar wél nog steeds een heel populaire. Als zelfs onze opa’s en oma’s er inmiddels mee komen aanzetten, dan weet je het wel. Het apparaat is ideaal voor wie niet zo van het vettige frituren houdt, maar te ongeduldig is voor de oven. Meestal dan, want hoewel je er veel mee kunt, kan niet alles in de airfryer.

We maakten een lijstje van wat je wel én niet in de airfryer kunt bereiden. Handig!

Bereid dit wél in je airfryer…

Frituursnacks

Van friet tot bitterballen en frikandellen: veel snacks kun je gemakkelijk in de airfryer bakken. Check wel altijd even de verpakking om er zeker van te zijn: als ze in de oven kunnen, kunnen ze ook in de heteluchtfriteuse.

Je kunt het apparaat trouwens ook gebruiken om frituursnacks van de avond (of nacht…) ervoor een tweede leven te geven. Doe de koude bitterballen in de airfryer op 200 graden, wacht een paar minuten en geniet van je anti-kater-‘maaltijd’.

Koekjes

De friet was een inkoppertje, maar ook koekjes kun je in de airfryer bakken. Misschien niet zo’n grote portie als op een bakplaat zou passen, maar wél een kleine portie die dan ook een stuk sneller klaar is (bijna twee keer zo snel als in de oven!).

Enthousiast? Neem simpelweg je favoriete koekjes-recept en maak het deeg klaar. Bak ze ongeveer 15 graden lager dan je in de oven zou doen. In 5 tot 10 minuten zijn ze klaar.

Gnocchi

Wat er zo fijn is aan koekjes uit de airfryer, is dat ze zo’n goeie consistentie krijgen: knapperig aan de buitenkant, chewy van binnen. En dat is precies wat je ook van je gnocchi wilt.

Bak de aardappelballetjes zo’n 10 minuten op 180 graden, meng er wat gebakken groenten en pesto doorheen et voilà: een supersnelle maaltijd.

croissants
Een knapperig croissantje. Foto: Culy / Nancy van Batenburg

Croissants

Ook ontbijtjes kunnen gewoon in de airfryer: van ovenbroodjes tot croissants van het verse deeg dat je in zo’n rol kunt kopen. Die zijn extra lekker met een vulling van bijvoorbeeld chocoladepasta of ontbijtspek en stroop.

In de oven hebben die al maar zo’n 12 minuten nodig, maar in de airfryer gaan ze al helemaal razendsnel: zo’n 8 minuten. Kun je de tijd die je overhoudt mooi gebruiken om écht mooie croissants te rollen – want da’s nog een flinke kunst.

Krokante toast

Niet alleen croissants en ovenbroodjes bereid je in de airfryer, maar ook een broodrooster heb je niet meer nodig als je het heteluchtapparaat in huis hebt. Binnen een paar minuten is je verse bammetje veranderd in een crispy toast.

Pro-tip: als je het brood van tevoren insmeert met wat olijfolie of boter, wordt je toast nog veel lekkerder. Net als met een tosti, eigenlijk.

Biefstuk en ander vlees

De perfecte steak bak je niet in de airfryer, maar een veel snellere variant wél. Dus als je op een doordeweekse dag zin hebt in een steak zonder al te veel moeite, kun je de airfryer zeker een kans geven.

En ja, dan bedoelen we dus écht weinig moeite. Je verwarmt het apparaat voor op 200 graden, besmeert de steak met een laagje gesmolten boter en bakt ‘m vervolgens voor 5 à 10 minuten, afhankelijk van hoe gaar je ‘m wilt. Eet smakelijk.

Wentelteefjes

Wentelteefjes brengen ons terug naar onze jeugd: vrije woensdagmiddagen met poppetjes knippen, Sint-baarden maken van wol én natuurlijk wentelteefjes eten, met thee aan de eettafel.

Toen was er natuurlijk nog geen airfryer, maar nu wel. En daarmee zijn wentelteefjes ineens niet meer voorbehouden aan (ook niet meer zo) vrije woensdagmiddagen, maar kun je er gewoon zo vaak je wilt van genieten.

pizza
Pizza! Foto: Culy / Winnie Verswijvel

Leftover pizza

Er lopen genoeg fans van koude pizza rond – maar als jij je daar niet toe rekent, is de airfryer your new best friend. Een stuk koude pizza verwarm je zo’n 3 à 4 minuten op ongeveer 160 graden en hij is weer als vers.

Gegrilde groenten

In de oven gegrilde groenten zijn fan-tas-tisch. En veel hiervan kun je ook in de airfryer bereiden. Denk aan broccoli, bloemkool, sperzieboontjes of aubergine.

Let wel: de groenten worden dan echt geroosterd en niet gekookt. Als je dat wilt, zul je toch echt water moeten gebruiken in plaats van hete lucht.

… maar dit liever niet in de airfryer

Dun beslag

Dingen die je maakt van deeg, zoals croissants, brood en pizza, kunnen vaak wel in de airfryer. Dat geldt helaas niet voor beslag, voor bijvoorbeeld oliebollen of churros. In frituurvet stolt de buitenkant daarvan meteen, maar in de airfryer gaat dat niet op.

Zorg dat er daarom altijd voor dat je beslag dik genoeg is om niet te gaan lekken, of gebruik bijvoorbeeld paneermeel aan de buitenkant.

Vet vlees

Veel soorten vlees en vis kun je prima in de airfryer bereiden, maar kijk uit met vet vlees. Het vet daaruit gaat namelijk smelten en dat drupt niet alleen in de frituurpan, maar wordt ook door de hele pan geblazen. Dat kan, afhankelijk van je soort apparaat, gaan stinken en zelfs roken.

Hetzelde geldt voor nat vlees, dat bijvoorbeeld net uit de vriezer komt. Als je dit direct in de airfryer doet, gaat het niet bakken maar juist stomen. Wil je niet.

Te grote etenswaren

Zin in een gebakken hele kip? Grote kans dat ie maar nét in de airfryer past (als dat al zo is). En da’s dus eigenlijk net niet, want als je eten te dicht bij het grill-element zit of ertegenaan komt, kan dat voor flink wat ongelukjes zorgen (lees: verbrande kip en heel veel rook).

Let er dus op dat je product of gerecht niet boven het mandje uitsteekt – dan zit je sowieso veilig. Sowieso is de truc bij een airfryer om niet te veel te willen bakken; dan duurt het alleen maar heel lang.

Moet je juist helemáál niet aan zo’n heteluchtmachine denken, maar wil je lekker op pad gaat voor je eten? Dan is de tips deze herfstvakantie: oesters rapen.

Het Eetdagboek van Gea (26): ‘Het liefst nodig ik mensen uit die denken dat tofu en tempeh smaakloos zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze dingen moet je niet in de airfryer bereiden (en dit juist wel)
Sluiten