Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 6 okt 2021

Liefhebber van culinaire hoogstandjes? Dit zijn de beste restaurants ter wereld

Je hebt een goed restaurant en je hebt een goed restaurant. De crème de la crème onder de eetgelegenheden vind je in de ranglijst van de vijftig beste restaurants ter wereld. Van Kopenhagen tot aan Lima en van Singapore tot aan Barcelona. Stuk voor stuk culinaire hoogstandjes.

Wij zetten een aantal van de beste restaurants ter wereld voor je op een rijtje. Mocht je ooit nog eens een culinaire reis willen maken.

De beste restaurants ter wereld

Voor, hoofd, na, een goede wijn erbij en je even lekker in de watten laten leggen. Een goed restaurant bezoeken is voor veel mensen een ultiem avondje uit. Maar als je de echte culinaire hoogstandjes wilt ervaren, zul je het vliegtuig moeten pakken. Of de trein of auto, want onze onderburen wisten ook een plekje te bemachtigen op de lijst van de top 50 beste restaurants ter wereld.

The World’s 50 Best Restaurant Awards, zoals de officiële benaming klinkt, kun je beschouwen als de oscars onder de ‘fine dining’. Vorig jaar legde de coronapandemie deze culinaire wedstrijd even stil, maar 2021 bood weer nieuwe kansen. En wederom een lijst van de ultieme culinaire belevingen.

Kopenhagen broedplaats voor culinaire hoogstandjes

Het Deense Kopenhagen blijkt een stad met gevoel voor eten. Wist je trouwens dat Kopenhagen ook de veiligste stad ter wereld is? Metro tipte je al eerder activiteiten in die stad. De twee kopposities in de ranglijst zijn voor restaurants uit deze stad. Grote winnaar was het restaurant Noma, dat maar liefst drie Michelin-sterren heeft. De gerechten van chef René Redzepi zijn inmiddels berucht en werden al meerdere malen geroemd. Officieel kan een restaurant door een nieuwe regel één keer deze fabuleuze titel winnen. Noma won de eretitel al in 2010, maar kreeg een tweede kans doordat ze een nieuwe locatie openden.

Op de tweede plek eindigde het wederom in Kopenhagen gelegen Geranium. Daar staat chefkok Rasmus Kofoed bekend om zijn avontuurlijke seizoensgebonden gerechten, waarvoor hij graag bijzondere ingrediënten uit de zee haalt. Het Spaanse Larrabetzu’s Asador Etxebarri bemachtigde een derde plaats in de lijst. Bijzonder daar is dat alle gerechten, zelfs de toetjes, op hoog vuur gegrild worden. Chefkok Victor Arguinzoniz werd al vaker geprezen.

De beste continenten

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan behaalden ook twee Peruaanse restaurants in de hoofdstad Lima de top 10. De restaurants Central (plek 4) en Maido (plek 7) van chefkoks Virgilio Martínez en Pía León staan eveneens bekend als toprestaurants. Chefkok Pía León werd daarnaast dit jaar bekroond tot beste vrouwelijke chefkok ter wereld.

De top 10 bestaat vaak uit restaurants van over de hele wereld. Van Mexico-stad tot aan Singapore. Toch wonnen nooit eerder steden buiten Europa of Noord-Amerika. Klaarblijkelijk is de Noord-Amerikaanse en Europese grond de voedingsbodem voor culinair spektakel. Eerdere winnaars kwamen uit Spanje, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Italië en Frankrijk.

Ook Belgen in de ranglijst

Maar er waren meerdere categorieën waarin prijzen te verdelen waren. Onder meer gastvrijheid, duurzaamheid, nieuwkomer en desserts. Wil je weten wie die prijzen in de wacht sleepten? Je vindt alle winnaars hier. Helaas behaalde geen Nederlands restaurant de top 50, maar onze onderburen bemachtigden wel een plekje. Op plek 36 staat namelijk het Hof van Cleve in het Belgische Kruishoutem.

De 5 mooiste treinbestemmingen van Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Liefhebber van culinaire hoogstandjes? Dit zijn de beste restaurants ter wereld
Sluiten