Manners.nl
Manners.nl Eten & drinken 9 apr 2021

10 gezonde en lekkere snacks met weinig kilocalorieën

Je krijgt vast wel eens het advies dat je niet mag snacken tijdens het afvallen. Gooi die stelling in de prullenbak, het leven moet leuk blijven. Check deze tien gezonde en lekkere snacks voor tussendoor.

Als je wilt afvallen, dan kun je het best de frikandel speciaal en de geglazuurde donut links laten liggen. Maar dat betekent niet dat je nooit mag snacken. Er zijn ook tal van gezonde snacks die je naar hartenlust kunt eten zonder je zorgen te hoeven maken over het effect op je gewicht. Sterker nog, veel van de gezonde snacks zijn rijk aan vezels en zitten boordevol goede voedingstoffen.

Gezonde snacks die het afvallen niet belemmeren

Mocht je tussen de maaltijden even zin hebben in iets, bedenk dan zoiets als de onderstaande tien gezonde snacks zijn die je tussendoor kunt eten.

1. Gemengde noten
Noten zijn de ideale voedzame snack. Noten verlagen het risico hart- en vaatziekten en verminderen de kans op het ontstaan van bepaalde kankersoorten, depressies en andere ziektebeelden. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van noten.

Het enige nadeel is dat noten relatief veel vet bevatten. Aan de andere kant zijn ze weer rijk aan vezels en eiwitten, waardoor je sneller het gevoel hebt vol te zitten. Dat laatste kan goed helpen bij het afvallen. Noten bieden de perfecte balans tussen gezond vet, eiwitten en vezels. Ze bevatten gemiddeld 180 kcal per portie van 28 gram.

2. Appelplakjes met pindakaas
Je zou het niet denken, maar appels en pindakaas smaken fantastisch samen. Appels bevatten veel vezels en polyfenol-antioxidanten die de werking van de darmen optimaliseren en het risico op hartaandoeningen verminderen.

Pindakaas daarentegen is weer goed voor het hart. Het verhoogt het (goede) HDL-cholesterol en verlaagt het slechte LDL-cholesterol. Aan de andere kant bevat pindakaas behoorlijk veel kcal. Het advies is dus om er wel van te genieten, maar smeer niet te veel op je appel-snacks.

Supergezonde snacks

3. Bleekselderij met roomkaas
Bleekelderij is supergezond. Selderijstengels met roomkaas zijn een klassieke, koolhydraatarme snack die je gerust kunt eten tijdens het afvallen. Selderij bevat luteoline, een antioxidant die ontstekingen vermindert en kanker kan helpen voorkomen.

Vijf kleine selderijstengels met 60 gram roomkaas bevatten minder dan 200 kcal.

4. Pure chocolade met amandelen
Dat je van chocola dik zou worden is niet altijd een vaststaand gegeven. Pure chocolade met amandelen vormen een rijke en gezonde snack die je, met mate, kunt eten om je honger te stillen. Pure chocolade zit vol met flavanolen, die de bloeddruk kunnen verlagen en het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen. Opvallend genoeg werkt die truc niet bij elke soort chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade ten minste 70 procent cacao bevat.

Amandelen daarentegen bevatten veel gezond, enkelvoudig onverzadigd vet en hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van amandelen de eetlust vermindert en daarmee bijdraagt aan jouw poging tot afvallen.

Zowel donkere chocolade als amandelen bevatten veel magnesium. Een portie (30 gram) van zowel amandelen als chocolade levert in totaal ongeveer 300 kcal.

5. Komkommerschijfjes met hummus
Je ziet het steeds vaker in de supermarkten liggen: hummus. In combinatie met komkommer heb je alle ingrediënten om er een heerlijke, gezonde snack van te maken. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, olijfolie en knoflook. Bijkomend voordeel van die combinatie is dat het voedingsproduct ontstekingsremmend werkt en een positief effect op het hart heeft.

Een kopje (52 gram) gesneden komkommers gemengd met 100 gram hummus bevat ongeveer 180 kilocalorieën (kcal).

Niet voor de hand liggend…

6. Perenplakjes met ricotta
Peren en kaas is wellicht niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar de kans is groot dat het de moeite waard is om het uit te proberen. Gebruik daarvoor wel ricotta, vanwege het zachte karakter en de fijne structuur.

Peren, vooral de schillen, bevatten polyfenol-antioxidanten met sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Ricotta is rijk aan eiwitten en calcium. Dat die combinatie gezond is, blijkt uit een onderzoek onder ouderen. Gedurende twaalf weken aten zij dagelijks 210 gram ricotta in combinatie met peren. Nagenoeg alle deelnemers merkten een aanzienlijke verbetering in spiermassa en kracht.

Een portie ricotta van 100 gram met een kleine peer bevat ongeveer 12 gram eiwit en 250 kcal.

7. Cherrytomaatjes met mozzarella
Wil je niet alleen je smaakpapillen verwennen, maar ook effectieve snacks eten om je trek te stillen? Maak dan een heerlijke combinatie van twee eenvoudige ingrediënten: tomaat en mozzarella.

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, kalium en lycopeen, een antioxidant die het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Mozzarella bevat juist weer veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Het verlaagt de kans op hartaandoeningen doordat het de productie van het goede HDL-cholesterol verhoogt. Oké, dit kun je niet onbeperkt eten als je wil afvallen, maar af en toe als snack is het prima.

Een portie (149 gram) cherrytomaatjes gecombineerd met 60 gram mozzarella bevat minder dan 200 kcal.

8. Hardgekookte eieren
Je kon er natuurlijk op wachten, maar dé eiwitrijke snack is natuurlijk een klassieker: het gekookte eitje. Het is een van de meest gezonde snacks die je niet alleen kan, maar juist zou moeten eten. Ben je serieus bezig met afvallen, dan is het verstandig om extra aandacht te geven aan je eiwitinname. Naast veel eiwit bevatten ze ook veel vitamines K2 en B12. Wat je wellicht niet wist is dat eieren ook rijk zijn aan vezels, je zit dus relatief snel ‘vol’. Een klein nadeel is er wel. Eieren bevatten redelijk veel cholesterol. Eet dus ook weer niet te veel eieren.

Twee grote, hardgekookte eieren bevatten ongeveer 140 kcal en 13 gram eiwit.

Lekker dippen

9. Kleine worteltjes met blauwe kaasdressing
Wortelen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond. Dat komt vooral door de aanwezigheid van carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Deze stof wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. Dit verlaagt het risico op kanker, hartaandoeningen en staar. Wil je ze nog lekkerder maken, combineer de worteltjes dan met een romige slasaus of maak je eigen dipsaus. Uiteraard kun je de dressing ook weglaten.

Een portie wortelen van 100 gram met 2 eetlepels (30 gram) kaasdressing bevat ongeveer 200 kcal.

10. Haring met ui
Om te eindigen met de meest Nederlandse gezonde snack die je kunt bedenken: haring met ui en eventueel wat zuur. Een portie haring bevat ongeveer 28 gram eiwit, 1,9 milligram ijzer, 17 microgram vitamine B12, 141 milligram calcium, 388 milligram fosfor, 54 milligram magnesium, 719 milligram kalium en 0,8 milligram vitamine B6. Goed voor eigenlijk alles en nog lekker ook.

Meer weten over de allergezondste groenten? Lees dan hier.

Deze acht geven zich bloot in docu over OnlyFans op Videoland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
10 gezonde en lekkere snacks met weinig kilocalorieën
Sluiten