Metro
Metro Eten & drinken 14 mei 2020 / 12:59 uur

Wat zijn de populairste Nederlandse gerechten?

De Nederlandse keuken staat niet torenhoog aangeschreven, maar toch zijn er gerechten die je echt doen smullen. Het is dan ook niet zo dat er helemaal geen culinaire gerechten zijn van Nederlandse bodem die goed in de smaak vallen.

Er zijn namelijk een aantal gerechten in eigen land die een grote populariteit kennen. Wil je weten welke dat zijn en ontdekken of jouw favoriete Nederlandse gerecht daar ook onder valt? Bekijk dan eens de volgende gerechten en snacks die hier aan bod komen. Heb je nog meer interesse in de Nederlandse keuken dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen op de Foodwiki van Thuisbezorgd.nl. Hier worden beschrijven de populairste gerechten van het land beschreven.

1. Stamppotten: gestampte aardappelen gemixt met groente

Je gaat niet snel uit eten in een restaurant om ter plekke een stamppot te bestellen. Stamppotten zijn echt een gerecht om thuis te maken en het leuke is dat er allerlei combinaties mogelijk zijn. Aardappelen vormen de basis voor een heerlijke stamppot en daar zijn groentes naar keuze aan toe te voegen. Het gaat hier om een traditioneel gerecht dat vooral in het winterseizoen populair is en regelmatig op het menu staat. Een reden waarom stamppotten populair zijn, is dat het een gezond gerecht betreft en ook geschikt is voor vegetariërs. Ben je wel een vleesliefhebber dan eet je er een lekker stukje vlees bij. Of je kiest voor een rookworst die qua smaak perfect past bij verschillende stamppotten. Bijvoorbeeld de andijviestamppot, de stamppot boerenkool of stamppot zuurkool.

Een van de voordelen van deze variaties is dat je er een eigen twist aan kan geven. De authentieke boerenkoolstamppot met jus en spekjes is ook te variëren met het gebruik van roomkaas of crème fraiche. Of wat te denken van een variatie met chorizo en kaas? Het Nederlandse tintje blijft aanwezig met invloeden van andere keukens. Voeg je aan een andijviestamppot rucola, mozzarella en champignons toe dan komt het Nederlandse gerecht in Italiaanse sferen. Dat er zoveel variaties mogelijk zijn met stamppotten komt de populariteit natuurlijk alleen maar ten goede. De stamppot blijft natuurlijk een Nederlands gerecht ook al voeg je daar een Indonesische touch aan toe met komijn, nootmuskaat en koriander. De oer-Hollandse stamppot is mede door de variaties met buitenlandse invloeden tegenwoordig ook onder de jongeren populair. Het imago van de ouderwetse stamppot is daarmee voorgoed afgestoft en opgepoetst. De buitenlandse invloeden maken dat je nog eens wat vaker in de keuken gaat staan om een goede stamppot te bereiden.

2. Snacks: bitterballen op nummer 1

Snacks in Nederland staan ook wel bekend als minigerechtje, zoals je in Spanje tapas hebt en in Turkije mezze. In Nederland prijken de bitterballen op de lijst met favoriete gerechten als het gaat om snacks. De kleine ronde bal met vleesragout die je maar even in frituurolie hoeft te bakken, is een fenomeen. De bitterballen doen het niet alleen goed bij de verkoop in de snackbar, maar ook op recepties, feesten en partijen. Als er een schaal met gefrituurde snacks voorbij komt, zit de bitterbal daar zeker tussen. Weet je waaraan de bitterbal zijn naam heeft te danken? In het verleden werd het balletjes bij een alcoholische kruidendrankje met de benaming ‘bittertje’ geserveerd. Er zijn overigens variaties op een bittertje, zoals jenever of brandewijn waar kruiden aan zijn toegevoegd. De bitterballen zijn kleine hapjes die je zonder of met saus eet. Een bitterbal dippen in de mosterd verdient de voorkeur bij velen, maar met mayonaise is het hapje eveneens heerlijk. In navolging van de bitterbal is de frikandel natuurlijk ook ongekend populair net als de kroket.

Pan erwtensoep
Bij de erwtensoep is het overigens gebruikelijk om roggebrood te eten en dan het liefst met katenspek.

3. Erwtensoep: populair wintergerecht

Erwtensoep is een typisch Nederlands gerecht dat vooral in de winter een populaire maaltijd is om te eten. Spliterwten vormen de basis van deze goed gevulde maaltijdsoep, waar je ook aardappelen, wortel, ui, prei en knolselderij aan toevoegt. Vlees en/of rookworst maken doorgaans eveneens deel uit van de soepingrediënten. Ook voor dit gerecht geldt dat er sprake is van een gezonde maaltijd. Bij de erwtensoep is het overigens gebruikelijk om roggebrood te eten en dan traditioneel gezien het liefst met katenspek. Variaties met kaas of boter zijn natuurlijk ook prima. Dat erwtensoep populair is, blijkt onder meer door het gevarieerde aanbod in de supermarkten. Zo is het in blik verkrijgbaar, maar ook als verse soep en zijn er kant-en-klaar pakketten om erwtensoep te maken. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om zelf alle ingrediënten zelf los te kopen en de soep vanaf scratch te maken.

4. Kapsalon: de nieuwe traditie

Bij populaire Nederlandse gerechten gaat het vaak om traditionele maaltijden die een lang verleden kennen. Toch zijn er ook nieuwere tradities in de Nederlandse keuken te onderscheiden. Dat is onder meer te danken aan de komst van de kapsalon. Een gerecht met friet waar de shoarma bovenop ligt en weer is afgedekt met kaas en voorzien van sla. Het is een van de gerechten dat niet alleen te koop is bij shoarmazaken, maar ook in cafetarias. Net als stamppot is het niet echt een gerecht dat je bestelt als je uit eten gaat in een restaurant. De kapsalon maakt nu wel onderdeel uit van de Nederlandse maatschappij. De populariteit is ongekend groot en ook voor de kapsalon geldt dat er inmiddels variaties op zijn ontstaan. Bijvoorbeeld met rijst in plaats van friet of met döner, kip, kebab of falafel in plaats van shoarma.

5. Haring: happen of in stukjes

Een haring is geen compleet gerecht, maar wel een typisch Hollands tussendoortje en te verwerken in gerechten. Bijvoorbeeld in een haringsalade met bietjes en aardappels. Als gezonde snack tussendoor is de haring populair om aan het staartje te houden en te happen. Of om in stukjes gesneden te laten serveren al dan niet in combinatie met uitjes. Een broodje haring doet het ook altijd goed. Verder zijn er varianten op de zoute haring, zoals een zure haring of nog wat exclusiever in de vorm van een rolmops. Dat is een opgerolde zure haring met daarin een augurk en uitjes die bijeengehouden wordt met een prikkertje.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat zijn de populairste Nederlandse gerechten?
Sluiten