Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 27 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat eten we vandaag? Poffertjes met bier voor Koningsdag

Poffertjes zijn op zichzelf al een feestje, maar speciaal voor Koningsdag maakten we een recept voor poffertjes met bier. Daar gaan dan ook nog eens een lik salted caramel (want wat wordt er nu niet lekkerder van salted caramel?) en sinaasappelmarmelade bovenop. Die laatste natuurlijk als (oranje) knipoog naar ons koningshuis. En je hebt er geeneens een poffertjespan bij nodig!

Ingrediënten

Voor 4 tot 5 porties:

Voor de poffertjes:

  • 50 gram bier (ongeveer 25 ml – wij gebruikten de Tricky Tripel van Gebrouwen door Vrouwen)
  • 100 gram bloem
  • 50 gram water
  • 50 gram melk
  • 1 middelgroot ei, losgeklopt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Roomboter, voor het bakken

Voor erbij:

  • Poedersuiker
  • Sinaasappelmarmelade
  • Salted caramel 
  • Cocktailprikkers met vlaggetjes

De salted caramel kun je zelf maken of ergens kopen (wij gebruikten de heerlijke salted caramel van Lof der Zoetheid uit de Heldinnenbox van 010/020 diners). En voor de sinaasappelmarmelade (wij gebruikten die van Bistrot le Marais) geldt natuurlijk hetzelfde.

Aan het beslag voegden we het Tricky Tripel bier van Gebrouwen door Vrouwen toe. En we kunnen je vertellen: dat doet het heel goed. Met dit bier kun je trouwens ook heerlijk pannenkoekenbeslag maken. Deel de melk dan door tweeën en vervang één deel door bier. Eventueel kun je het deel melk nog fifty-fifty opsplitsen in melk en water, voor een iets minder machtig resultaat.

Al met al een heel feestelijk hapje om op Koningsdag te maken. En zo gepiept!

Wat eten we vandaag? Poffertjes met bier voor Koningsdag
Poffertjes met bier voor Koningsdag. | Foto: Culy.nl

Zo maak je poffertjes met bier

Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een grote kom.

Giet het bier, het water en de melk erbij en klop goed door elkaar. Voeg als laatste het ei toe en klop nog even goed door.

Giet het beslag eventueel over in een knijpfles (bijvoorbeeld een lege ketchupfles) of werk met lepels.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en kwast ‘m in met boter. Verdeel het beslag voor de poffertjes in een paar kleine hoopjes over de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin.

Herhaal dit en vet tussendoor steeds de pan in met een beetje boter (net als ze bij de poffertjeskraam doen!).

Stapel de poffertjes op een bordje, bestrooi met poedersuiker en verdeel er wat van de salted caramel en de sinaasappelmarmelade overheen. Maak af met – hoe kan het ook anders – een Hollands vlaggetje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.