Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 31 mrt 2020 / 12:00 uur

Ambasaus (pittige mangosaus)

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten

Voor een flinke pot vol:

  • 1 onrijpe mango, geschild en in stukjes
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 jalapenopeper, fijngehakt (inclusief de zaadjes)
  • 50 ml water
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel fenegriek
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • Snufje zout
  • 1,5 theelepel citroensap
  • 1/2 theelepel vissaus

Dat fermenteren is wel een dingetje: dat kost tijd. En dat hebben we niet (altijd). De truc: voeg een klein scheutje vissaus toe. Dat geeft net zo’n diep, funky smaakje aan de ambasaus.

Fenegriek is misschien wat lastig te vinden. Dat kun je eventueel gewoon weglaten. Traditioneel wordt ambasaus gemaakt met onrijpe mango. Kun je die niet vinden, gebruik dan een rijp exemplaar.

Foto: Culy.nl

Zo maak je ambasaus

Maal de mango, jalapenopeper, de ui en de knoflook in een keukenmachine tot een gladde saus.

Doe een scheutje olie in een sauspannetje en bak de specerijen (inclusief het zout) 20 tot 30 seconden, of tot ze lekker beginnen te ruiken. Doe de mangosaus erbij, roer door en voeg 50 ml water toe.

Laat de ambasaus 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer er dan het citroensap en de vissaus doorheen. Laat afkoelen tot gebruik.

De ambasaus blijft in een afgesloten bakje ongeveer een maand goed in de koelkast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ambasaus (pittige mangosaus)
Sluiten