Metro
Metro Eten & drinken 31 dec 2019 / 13:59 uur

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen

Peter Weijs, hoogleraar Voeding en en Beweging aan Amsterdam UMC en lector Gewichtsmanagement aan de Hogeschool van Amsterdam, laat aan de Volkskrant weten zich daar geen zorgen over te maken.

De cijfers van het RIVM laten zien dat een oliebol van 100 gram gevuld met krenten en rozijnen 275 kilocalorieën, 7,1 gram eiwit, 39,8 gram koolhydraten, 9,1 gram vet en 2,6 gram voedingsvezels bevat.

Ga je voor een oliebol zonder rozijnen, dan scheelt dat 27 kilocalorieën, er zit iets minder suiker in, maar wel wat meer vet. Volgens het voedingscentrum weegt een oliebol zo’n 65 gram. Een oliebol met zowel krenten als rozijnen bevat dan ongeveer 178 kilocalorieën.

39 oliebollen

Ter vergelijking: dat is net zoveel als 2 volkoren boterhammen zonder beleg, 3,5 blokjes Goudse Kaas, 120 gram gekookte pasta zonder saus of twee bifiworstjes.

„Het aardige ervan is dat je oliebollen niet het hele jaar eet. Bovendien zit je er vrij snel vol van. Ik ken weinig mensen die tien oliebollen achter elkaar eten”, zegt de hoogleraar.

Maar van hoeveel oliebollen kun je ongestoord smullen voordat je daarvan aankomt? Om een halve kilo aan te komen moet je minimaal 3500 kilocalorieën extra eten. Dat komt neer op 20 oliebollen met rozijnen en krenten. Om een kilo aan te komen moet je dus 39 oliebollen wegschransen. Wij denken dat er maar weinig mensen zijn die dit op kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Sluiten