Metro en ANP
Metro en ANP Eten & drinken 25 okt 2019 / 06:42 uur

Slecht nieuws frietenfans: de frietkraam verdwijnt langzaam uit NL

In twintig jaar tijd is meer dan de helft van de frietkramen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Dat concludeert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld in een interview met het AD.

Lekker een patatje met en een frikandel speciaal bij de plaatselijke frietkraam op bijvoorbeeld de kermis: het wordt misschien een unicum. Elke maand verdwijnt er ergens een frietkar van de straat volgens Zuiderveld. „Over tien jaar zijn er misschien nog maar honderd tot tweehonderd kramen over in Nederland", voorspelt hij.

Ooit telden Nederland zeker 2000 frietkramen. Met name in Rotterdam is er volgens hem een actief beleid tegen kramen, terwijl in Den Haag relatief nog veel losse kramen te vinden zijn.

Gouden tijd

Zuiderveld schreef een boek De Frietkraam, waarin hij onder meer aangeeft dat met het verdwijnen van de friettent – „een ultiem voorbeeld van Nederlands streetfood”, zegt hij – ook een stukje Nederlandse eetcultuur verdwijnt.”

En dat terwijl we met de opkomst van het veganisme, de frietkraam juist een gouden tijd tegemoet zou moeten gaan zegt hij in het AD. „Als de patat in plantaardige olie wordt gebakken, wat meestal zo is, en er wordt ei-vrije mayonaise bij geserveerd, is het een prima veganistische hap.”

Happy Food Porn GIF - Find & Share on GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slecht nieuws frietenfans: de frietkraam verdwijnt langzaam uit NL
Sluiten