Daisy Heyer
Daisy Heyer Eten & drinken 6 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria’s vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella

Het is voor consumenten, inkopers en chef-koks vaak onduidelijk wanneer een product diervriendelijk is. Daarom creëerde de DierenwelzijnsCheck een lijst van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn. Italiaanse buffelmozzarella staat met een drie wel érg laag in de lijst.

Maar wat is er nou aan de hand? Volgens de organisatie dat de buffels in Italië leven onder erbarmelijke omstandigheden. „Stiertjes hebben geen enkele waarde en worden vaak eigenhandig afgemaakt door de veehouder. De vrouwelijke waterbuffels staan op kale roostervloeren, wat zorgt voor veel problemen aan hun poten en klauwen. En de buffels lijden onder de lange en extreme hitte en hebben geen water of modderbad tot hun beschikking", aldus een statement van de organisatie.

Onderzoek van dierenwelzijnsorganisaties brachten al eens grove misstanden op Italiaanse buffelfarms aan het licht.

Amsterdamse pizzeria’s

Toch pronken veel pizzeria’s met het product op hun menukaart. „Het product wordt gezien als authentiek wanneer een restaurant zijn ingrediënten uit Italië haalt. Helaas wordt daarmee geen rekening gehouden met het leed van de buffels. Wij beoordeelden de menukaarten van 36 Amsterdamse restaurants en kwamen het product bijna overal tegen. Naast buffelmozzarella staat er ook geregeld gewone mozzarella op de kaart. Dit wordt gemaakt van koeienzuivel"

Nederlandse buffels

Mozzarella van Nederlandse buffels kwam de organisatie slechts één keer tegen bij een van de geteste pizzeria’s. „Alleen pizzeria Fuoco Vivo gebruikt dit."

In Nederland zijn er zo’n zeven bedrijven die buffels houden voor melkproductie, zoals De Stoerderij en De Waterbuffelfarm. De buffels in Nederland leven in stallen met ligboxen en hebben toegang tot een weide. Ze mogen hun hoorns houden en de stiertjes krijgen ook een bestaan. Mozzarella uit Nederland krijgt daarom een dierenwelzijnsscore van 6,5; een stuk hoger dan de Italiaanse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.