Metro
Metro Eten & drinken 7 nov 2018 / 13:00 uur

Wat is het Pioppi-dieet?

Misschien heb je weleens gehoord van de Italiaanse dorpjes waar de inwoners wel honderd jaar oud worden. Een van die dorpjes is het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen gemiddeld 10 jaar ouder worden, zonder last te hebben van chronische ziektes, diabetes 2 en ernstig overgewicht. Dit is niet onopgemerkt gebleven, en het verhaal gaat dat dit weleens te maken zou kunnen hebben met hetgeen de Italianen in hun mond stoppen. Cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill stelden het Pioppi-dieet samen en schreven er een boek over.

Wat is het?

Het dieet bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten, olijfolie, aangevuld met eieren, vette vis en vlees. Verder wordt aangeraden dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocola te eten. Belangrijk is hoofdzakelijk vers en puur eten te eten. Suikers, zetmeel, en geraffineerde koolhydraten te vermijden.  En daarnaast te proberen meer gezonde vetten te eten – zoals bijvoorbeeld olijfolie – en maximaal één glas wijn per dag te drinken.

Ineens snappen wij waarom het dieet aan populariteit wint. Want wie drinkt er nou niet graag een glas wijn, gecombineerd met een lekker groot stuk chocola? Het voedingscentrum is echter minder enthousiast. „Door het dieet te volgen, mis je belangrijke voedingsstoffen zoals B-vitamines en voedingsvezels” aldus het voedingscentrum. Ook zou het voedingscentrum volgens berichtgeving van de NOS niet blij zijn met het feit dat het Pioppi-dieet geen grenzen stelt aan het eten van vlees. Rood en bewerkt vlees zou namelijk beroertes, diabetes type 2 en kanker in de hand werken.

Wat moet je doen?

Dus wat moet je nou doen? Vers en vezelrijk eten, en kans maken op een lang en gelukkig leven, maar wel het risico lopen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen? Of is het beter dat dieet helemaal links te laten liggen? Volgens voedingscoach en expert op het gebied van gezondheid en vitaliteit, dokter Ludidi, vergeten we soms naar het geheel te kijken. Wat hem betreft is het verstandig om een eetpatroon te volgen dat bij je past. Daar sluiten wij ons geheel bij aan.

Reageer op artikel:
Wat is het Pioppi-dieet?
Sluiten