Metro
Metro Eten & drinken 28 nov 2018 / 13:59 uur

Dipje? Deze etenswaren vrolijken je op

Heb je een klein dipje? Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om jezelf op te vrolijken. Een stevige wandeling, een avondje Netflix en chill, een sportlesje of een beetje op je eten letten. Er blijken namelijk heel wat voedingsmiddelen te zijn die je humeur een boost geven.

Bij het ontbijt

Een goed ontbijt is voor velen een goed begin van de dag. Begin de dag bijvoorbeeld met havermout. Door de vele vezels in dit ontbijt, zit je tot de lunch vol en is de kans op cravings naar suikerrijke tussendoortjes een stuk kleiner. Vul je schaaltje met frambozen voor nog meer vezels én een extra lekker ontbijt. Of snij een banaan door je warme havermout, de grote hoeveelheid vitamine B6 is goed voor je cognitieve vermogen en kan PMS-symptomen veranderen.

Ei of brood

Liever brood of crackers? Neem de vezelrijke variant en beleg ‘m met cottage cheese vootr extra proteïnen tryptofaan. Tryptofaan is een eiwitzuur dat je humeur een flinke boost kan geven. Extra lekker én gezond met wat plakjes avocado en wat peper en zout erop. Avocado zit vol onverzadigde vetten (het wordt dan ook geadviseerd ongeveer drie per week te consumeren), vezels en fytochemicaliën. Die laatste zijn goed om je cholesterol te helpen verlagen.

Eierliefhebbers kunnen ook hun lol op: een eitje als ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Door de hoeveelheid eiwitten heb je tot de lunch waarschijnlijk geen honger meer, eieren zijn goed voor je geheugen, humeur en spieren en de hoeveelheid vitamine B12 helpt je brein te verbeteren. Protip: stop je omelet vol groenten als tomaat, spinazie en champignons voor wat extra vitaminen.

Als tussendoortje

Grote kans dat je tegen het einde van de werkdag toch wel flink trek hebt. Om te voorkomen dat je je laat verleiden op (tank)stations, kun je beter kiezen voor een snack die je opvrolijkt. Vijgen zitten vol potassium, magnesium, calcium en ijzer. Allemaal mineralen die goed zijn voor je bloeddruk en je spieren, en er uiteindelijk voor zorgen dat je lekker slaapt. Een goede nachtrust doet wonderen voor je humeur. Watermeloen zit vol – je raadt het al – water. Daar wordt je het laatste werkuurtje nog even fris van. Nog zo’n waterrijke snack is de sinaasappel. Ook nog eens vol vitamine C, wat weer goed is voor je weerstand.

Heeft hartig meer je voorkeur? Kies voor edamame, die boontjes die je wellicht uit sushirestaurants kent. Ze zitten bomvol eiwitten, vitaminen en mineralen. Zit je snel vol van en geeft je gezondheid een boost. Ook amandelen, pistache of een cracker of rijstwafel met notenboter zijn blije tussendoortjes.

Zoetekauwen onder ons kunnen ook gewoon voor hele pure chocola gaan, mits je er natuurlijk niet teveel van eet. Chocola maakt je gelukkig en is goed voor je gezondheid.

Voor het avondeten

Spinazie met zalm en zoete aardappelfriet, opvrolijkender wordt je avondmaaltijd niet. Zalm is goed voor je centrale zenuwstelsel, hart en metabolisme, spinazie doet wondere voor je spieren. Popeye had stiekem gewoon gelijk. Van friet wordt bijna iedereen blij, zoete aardappelfriet is ook echt gezonder. In zoete aardappelen zit veel vitamine B6, dat zorgt voor je cognitieve vermogen.

Trek op tijd aan de bel

Duurt je dipje langer dan een paar dagen, heb je moeite met het huis uit komen, voel je je somber en heb je geen plezier meer in dingen die je vroeger wel leuk vond? Bel dan voor de zekerheid toch even de huisarts of praat met een professional over hoe jij je voelt. Hoewel sporten en gezond eten een goede invloed kan hebben op je humeur, lost het mentale problemen bijna nooit helemaal op.

Je hoeft je – zeker bij professionals – niet te schamen als je het idee hebt dat je richting een depressie of burn out gaat. Trek op tijd aan de bel om erger te voorkomen en probeer daarnaast genoeg te slapen, regelmatig te bewegen, genoeg naar buiten te gaan en gezond te eten. Pas ook op met alcohol en drugs. Samen met een professional kun je een plan maken om je weer beter te gaan voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dipje? Deze etenswaren vrolijken je op
Sluiten